Новият здравен министър Асена Сербезова утвърди образци на Цифров COVID

...
Новият здравен министър Асена Сербезова утвърди образци на Цифров COVID
Коментари Харесай

ОФИЦИАЛНО: Утвърдиха COVID сертификат на ЕС и за бустерната доза от ваксината

Новият здравен министър Асена Сербезова утвърди мостри на Цифров Коронавирус документ на Европейски Съюз за сложена бустерна доза против COVID-19, оповестиха от ведомството.

Всички европейски зeлени документи за сложена бустерна доза против COVID-19 ще бъдат прегенерирани и могат да бъдат изтеглени от портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) https://www.his.bg/ от 20 декември 2021 година, според Заповед № РД-01-1031/15.12.2021 година на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова.

Това се постанова, защото Европейската комисия промени метода на обозначаване на броя на поставените бустер дози в цифровия документ на Европейски Съюз за имунизация. Според новите условия, които влизат в действие в целия Европейски Съюз от 1 януари 2022 година, бустерната доза за двудозовите ваксини ще бъде обозначена като „ 3/3 “ в документа, а при еднодозовите ваксини ще бъде отразена като “2/2”.

Всички жители, които желаят да изтеглят своя европейски документ по новия пример, могат да посетят интернет портала на НЗИС, https://www.his.bg/bg/dgc, след 20 декември 2021 година Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на поставената бустерна доза или номера на някой от предходните генерирани документи.

До този миг в Европейска комисия нямаше единно мнение за обозначаването на бустерна доза в европейския зелен документ и обособените страни можеха сами да вземат решение по какъв начин да посочват спомагателната ваксина. България, както и други европейски страни, одобри метода тя да се отбелязва като „ 3/2 “ при двудозовите ваксини и като “2/1” при еднодозовите.

Въвеждането на общи правила за обозначаването на реваксинация в Европейски Съюз постанова преконфигуриране на системата за генериране на европейски зелени документи, която беше построена от „ Информационно обслужване “ АД по контракт с Министерството на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването обръща внимание: издадените досега документи за имунизация ще продължат да са годни на територията на Европейски Съюз, даже бустерната доза да е обозначена в документа по друг метод.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР