Новият законопроект за работата на Комисията за противодействие на корупцията

...
Новият законопроект за работата на Комисията за противодействие на корупцията
Коментари Харесай

Правната комисия приема антикорупционния закон утре

Новият законопроект за работата на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), влиза за разискване в Народното събрание. Разглеждането му е включено като първа точка в дневния ред на комисията по конституционни и правни въпроси в сряда.

Новото и най-същественото в плана е въвеждането на фигурата на проверяващите инспектори. От заключителните разпореждания излиза наяве, че на тях ще бъде поверено следствието на извънредно доста закононарушения със забъркани длъжностни лица, някои свързани с изборните права и данъчните закононарушения, подкупите във всички разновидности.

Те ще могат да желаят подпомагане, сведения и документи “от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и правосъдни реализатори, както и от други физически и юридически лица”.

Инспекторите ще имат право да носят служебно оръжие и да го употребяват “само когато това е безусловно належащо при въоръжено нахлуване или опасност с огнестрелно оръжие против тях”.

При потребление на оръжие инспекторите са “длъжни да създадат всичко допустимо да запазят живота на лицето, против което е ориентирано, и да не заплашват живота и здравето на други лица”. Те ще правят и наложително довеждане. Според плана инспекторите ще вземат решения по вътрешно разбиране, учредено на обективно, всестранно и цялостно проучване на всички условия по делото. Ръководителите им в комисията нямат право да им дават инструкции.

Друг нов детайл е, че прокурорът ще би трябвало неотложно да уведоми комисията, когато откаже да образува досъдебно произвеждане, спре го, внесе обвинителен акт, наложи обезпечителни ограничения. Комисията може да апелира акта на прокурор в 14-дневен период пред съд, който пък е длъжен да се произнесе в едномесечен период на закрито съвещание.

Ако прокурорът или комисията не са удовлетворени от решението на първата правосъдна инстанция, може да апелират пред втора, чието решение ще е дефинитивно.

Мандатът на комисията е 6 години. Тя ще се състои от петима души. За ръководител може да бъде определен правист с най-малко 10 година стаж. Заместникът му би трябвало да е икономист или правист с най-малко 7 година стаж. Останалите трима би трябвало да са с най-малко 5 година стаж.

Те нямат право на повече от два мандата и ще ги ревизират за честност.

Засега името, което се спряга за началник на комисията, е на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков. " Възраждане " пък номинира следователя Бойко Атанасов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР