Новият Закон за хората с увреждания беше приет на второ

...
Новият Закон за хората с увреждания беше приет на второ
Коментари Харесай

Приеха новия Закон за хората с увреждания

Новият Закон за хората с увреждания беше признат на второ четене от Народното събрание. Законът урежда публичните връзки, свързани с практикуване на правата на хората с увреждания в България. Основен нов миг е използването на самостоятелен метод и самостоятелна оценка на потребностите на хората с увреждания.

Индивидуалната оценка ще е сложна и ще се прави от профилиран отдел в дирекциите " Социално подкрепяне " към Агенцията за обществено подкрепяне. Тези отдели би трябвало да бъдат образувани от изпълнителния шеф на организацията в период до 31 март 2019 година Оценката ще се изготвя въз основа на информация за: самооценката на индивида с увреждане за усложнения в домашни условия и отвън тях; увреждането/здравословното състояние; типа на усложнения във действието на индивида с увреждане; степента на усложнения във действието на индивида с увреждане; степента на включване в обществената среда на индивида с увреждане; подвижността на индивида с увреждане в обществената му среда и усложнения отвън дома. По предложение на обществения министър ще бъде основана и методика за осъществяването на тази оценка.

Агенцията за хората с увреждания ще се преобразува в държавна организация от 1 януари 2021 година и ще премине от общественото министерство към Министерския съвет. Държавната организация ще провежда активността по осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите за хората с увреждания и координира реализирането на политиката за правата на хората с увреждания.

За реализиране на функционалностите по поощряване, отбрана и наблюдаване на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания се основава Съвет за наблюдаване. Той ще се състои от 9 членове - двама представители, избрани от омбудсмана, двама представители, избрани от ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация /КЗД/, четирима представители на организациите на и за хората с увреждания, избрани от тях, и един представител на академичната общественост, избран от Българска академия на науките. Дейността на съвета ще се управлява посредством администрацията на омбудсмана и на КЗД на ротационен принцип за период две години. Съветът ще би трябвало да показва в Народното събрание всяка година отчет за активността си. За осъществяване на политиката за правата на хората с увреждания регионалните шефове основават регионални препоръки.

Към Министерския съвет ще действа и Национален съвет за хората с увреждания, чийто ръководител ще е някой от вицепремиерите.

Във връзка с обезпечаване на трудова претовареност на хората с увреждания в закона бяха записани квоти. Работодатели, които имат от 50 до 99 служащи, би трябвало да назначат едно лице с трайни увреждания; работодатели със 100 и над 100 служащи и чиновници - две на 100 от средносписъчния си състав. В закона са записани и изключения от тези разпореждания.Българската национална телевизия, Българското национално радио и Българската телеграфна организация ще би трябвало да обезпечават информация, налична за хората с увреждания, както и да включват в своите стратегии излъчвания и информация, свързани с хората с увреждания.

До 31 март 2019 година Министерският съвет би трябвало да одобри устав за използването на новия закон.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР