Новият Закон за БНБ, който бе приет на 1 февруари

...
Новият Закон за БНБ, който бе приет на 1 февруари
Коментари Харесай

БНБ с нова информация за еврото

Новият Закон за Българска народна банка, който бе признат на 1 февруари 2024 година, ще влезе в действие от датата, на която България ще одобри еврото като публична валута.

Според закона, главните задания на Българската национална банка са да взе участие в определянето и реализирането на паричната политика на Евросистемата, да реализира валутни интервенции, да държи и ръководи формалните запаси в задгранична валута на Българска народна банка и да предизвиква естественото действие на платежните системи. Тя ще продължи да реализира надзор и да се грижи за стабилността на банковата система нас, оповестяват от банката, съобщи bTV.

В същото време обаче решенията за паричната политика у нас ще се взимат от Европейската централна банка.

За какво отговоря шефът на Българска народна банка?

Управителят на Българската национална банка реализира цялостното управление на банката, взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз и съставлява банката в страната и в чужбина.

Управителят на Българската национална банка, като предстоящ член на Управителния съвет на ЕЦБ, ще взе участие с право на глас.

Може ли да се заплаща отвън България с колекционерските евромонети, които пуска Българска народна банка?

Колекционерските евромонети, издадени от Българската национална банка, са законно платежно средство единствено на територията на Република България.

Българска народна банка ще може ли да пуска евробанкноти и евромонети?

Българска народна банка ще обезпечава и управлява печатането на евробанкноти и сеченето на разменни, възпоменателни и колекционерски евромонети от благородни метали и мед в страната.

Българска народна банка ще пуска в обращение евромонети (разменни монети, с номинал 1, 2, 5, 10, 10, 50 цента и 1 и 2 евро с българска страна), възпоменателни монети номинал 2 евро и колекционерски евромонети от благородни метали и мед.

Българската национална банка дефинира дизайна на националната страна на разменните и възпоменателни евромонети, които ще пуска.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР