Новият вундеркинд на българския шахмат - Надя Тончева, е амбицирана

...
Новият вундеркинд на българския шахмат - Надя Тончева, е амбицирана
Коментари Харесай

Шахматистката Надя Тончева: Взимам си изпитите и се фокусирам за Световната купа

Новият вундеркинд на българския шахмат - Надя Тончева, е окуражена за мощно показване при дебюта си в шампионата за Световната купа при дамите. 17-годишната софиянка заслужи присъединяване в елитната конкуренция в Баку (Азербайджан, 29 юли - 22 август) с феноменалното си показване на европейското самостоятелно състезание предишния месец.

В шампионата на Стария континент в Петровац (Черна гора, 17-30 март) възпитаничката на ШК " Левски " с персонален треньор гросмайстор Владимир Димитров зае 9-о място в крайното класиране, единствено на точка зад носителката на купата Мери Арабидзе (Грузия). Тийнейджърката събра 7,5 т. в 11 кръга по швейцарската система след шест победи и три ремита, като покри нормата за интернационален занаятчия за мъже.

Преди да се концентрира върху Световната купа обаче, Тончева би трябвало да завърши образователната година в столичното 73-то СУ " Вадислав Граматик ", където учи по самостоятелна стратегия.

" След като завърша междинното си обучение, желая да отида да изучавам в Германия, тъй че би трябвало да имам отлични оценки - показа Надя. - След като си взема 17-те изпита, ще се приготвям за Световната купа в края на юли, където желая да се показва доста добре. "

Шахматистката приказва пред медиите през днешния ден в пресклуб " България ", където беше наградена със специфичен приз за " Пробив в международния спорт ". С нея бяха треньорът ѝ Владимир Димитров, както и нейният татко Васил Тончев, който е ръководител на ШК " Левски ".

" Сега имаме най-малко седем шахматистки, които реализират отлични резултати. Четири от тях са възпитанички на гросмайстор Димитров - уточни Тончев. - Миналата година, без да имаме федерация, заехме 9-о място на олимпиадата по шахмат при дамите. Надя бе шеста в ранглистата и не можа да взе участие, само че това единствено я окуражи. Тя учи във Втора немска гимназия и взехме решение да мине на самостоятелно образование, с цел да има повече време да тренира шахмат. И резултатите демонстрират, че сме взели вярно решение. Сега ѝ следва да вземе 17 изпита, само че ще се оправи. "

Владимир Димитров също похвали своята възпитаничка:

" В  последните години в държавните шампионати в другите възрастови групи тя водеше с половин или една точка, само че в последния кръг губеше. Така бе и тази година в шампионата при дамите – кръг преди края Надя бе първа, само че в последния кръг загуби и остана трета. Но не се съобщи, окуражи се повече и за мен това е шампионският темперамент. На европейското състезание тя бе с по-заден номер и във всеки кръг играеше с доста мощна шахматистка. Но тя устоя и реализира превъзходен резултат. "

segabg.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР