Новият вратар на Левски Звонимир Микулич разкри любопитни подробности за

...
Новият вратар на Левски Звонимир Микулич разкри любопитни подробности за
Коментари Харесай

Звонимир Микулич разкрива силните и слабите си страни

Новият вратар на Левски Звонимир Микулич разкри любопитни детайлности за кариерата си.30-годишният пазач подписа договор до края на сезона, като в него има алтернатива за удължаването му.

За последно той пази за Шериф Тираспол. А представянето му в Молдова приказва едно - сините не просто го взимат за конкуренция на Николай Михайлов, а го гласят за титуляр,пише " Тема спорт ".

Кой е Микулич? Роден на 5 февруари 1990 година в Осиек, на Звонимир като че ли е предначертано да стане вратар. Причината - роден е на 2 минути от стадиона на едноименния отбор " Градски врът ". Започва в школата на 6 годинки и за всички е " Детето на Осиек ". В тези времена постоянно се успива за тренировки.

" Имаше ги тези моменти на " единствено още пет минути в леглото ". След това обаче всичко тръгваше в неверната посока. Случвало се е да се успивам за подготовка, признавам си. Сега съм порядъчен. Тези детски навици съм ги оставил в предишното. Когато сме на лагер, нормално съм първият, който отива за закуска ", спомня си с усмивка за предишното Звонимир.

Той минава през всички възрастови групи на Осиек, само че му се постанова да изчака, до момента в който пробие в първия тим. За да натрупа опит, е пращан в Олимпия Осиек и Вуковар. Дебютира за родния си отбор на 22 години - на 12 май 2012-а, при триумфа с 5:0 над Задар. За него, а и за почитателите на отбора, същинското му появяване на сцената е през идващия сезон - на 10 февруари 2013 против гранда Динамо Загреб.

" Истина е, че дебютирах против Задар, само че последователите и аз постоянно ще помним успеха над Динамо с 2:1. Титулярният ни пазач бе продаден в Риека и цяла седмица не спах, знаейки, че аз би трябвало да вардя. Бях ужасно нервозен, само че на терена всичко ми мина. Започнах да натрупвам убеденост, тъй като след всяко избавяне бранителите идваха да ме поздравяват, все едно върша геройства. След като хванах два удара, се успокоих. Не можех да допускам, че поведохме. След като ми вкараха, единственото нещо, което си повтарях е - Не пускай различен гол. Така и стана ", споделя години по-късно Микулич.
 Звонимир Микулич впечатлил с изявите си в Молдова, избавил 86% от ударите към вратата си
Звонимир Микулич впечатлил с изявите си в Молдова, избавил 86% от ударите към вратата си

Вратарят оглавявал локалната ранглиста

За мач се настройва, като слуша бърза музика, гледа и боеве - това го зарежда с адреналин. Разкрива и кои са преимуществата и минусите в играта му. Преди време сериозен минус е бил играта с крайници, само че съществено е работил за отстраняването му.

" Имам дълги ръце и поради това постоянно са ме учили да пипвам или боксирам топката, тъй като съм висок. Разбира се, при удари от близко е по-лесно да блокираш с крайник, както и върша. Всичко е въпрос на инстинкт. Всеки може да се развива в доста направления, тъй като всеки удар може да бъде избавен - това демонстрират анализите след мачовете. Кои са ми преимуществата - мисля, че съм бърз и избухлив за растежа си. Недостатъци? Има моменти, когато съм неустойчив при излизанията. Което е необичайно, тъй като още в първия си сезон не се опасявах да напущам голлинията и да прекосявам топки на 13-14 метра пред нея. В един интервал обаче не желаех да пожертвам, тъй като ме бе боязън от неточности, което е необичайно. Трябва да подобря и играта си с крайници - техничен съм, добре се оправям, когато би трябвало да депозирам по земя, само че не съм задоволително прецизен при шутовете. Защото са ме учили, че когато ме нападна нападател, е доста по-добре да изриташ топката, в сравнение с да тръгнеш да лъжеш или подаваш наоколо, с цел да не сбъркаш. "

През 2017-а е взет чартърен от Шериф Тираспол, като по-късно молдовците изплащат правата му. С този отбор Звонимир печели 3 трофеи и една купа. През миналата есен е определен за най-хубав вратар в молдовското състезание. В 10 от изиграните 14 турнирни мача Микулич не е позволил попадение във вратата си. Хърватинът е отразил 86% от нанесените изстрели към вратата му.

Престоят в Молдова обаче " замразява " образованието му - следва стопанска система в университета в Осиек, като е приключил втори курс. " Залагах на учението от дребен, защото не знаех по какъв начин ще ми потръгне с футбола. Затова и влязох в университета. Няма да оставя образованието си незавършено. Дори мисля един ден да взема докторска степен по стопанска система ", твърди новият вратар на Левски.

На сините първо им би трябвало сигурен пазач. Ясно е, че Микулич е добре с калкулациите, остава да е мощен и под рамката.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР