Новият военен лидер на Нигер се нахвърли върху съседните държави

...
Новият военен лидер на Нигер се нахвърли върху съседните държави
Коментари Харесай

Новият военен лидер на Нигер осъди санкциите срещу страната

Новият боен водач на Нигер се нахвърли върху прилежащите страни и интернационалната общественост в тирада, излъчена по националната телевизия в сряда вечерта. Генерал Абдурахман Чиани осъди наложените наказания от прилежащи африкански страни и прикани популацията да бъде готово да отбрани страната си при положение на военна намеса.

 
В името на дълга си към народа на Нигер и осъзнавайки сериозността на обстановката, през която минава страната ни, ние постоянно сме оставали смирени и деликатни към всички заинтригувани страни и сме били отворени за разговор. За да можем, откакто страстите отминат, да работим дружно за основаване на условия за кротичък преход, който да докара в относително къс и рационален период до общи избори, само че на първо място до по-добър метод в битката ни против тероризма и други стопански и обществени несгоди, които подкопават развиването на Нигер.
бригаден военачалник Абдурахман Тчиани, началник на преврата в Нигер

Речта на самопровъзгласилият се водач идва на фона на възходящото районно напрежение, откакто западноафриканският районен стопански блок заплаши да употребява военна мощ, в случай че някогашният президент Мохамед Базум не бъде освободен от домакински арест и възобновен на поста до 6 август. Съседните Мали и Буркина Фасо пък, близки до Русия, предизвестиха, че всяка военна интервенция в Нигер ще значи оповестяване на война против тях самите. Представители на хунтата в Нигер към този момент организираха среща с генералите в двете страни, на която разискаха бъдещите си ходове в ролята на сътрудници.

На този декор Съединени американски щати започнаха частична евакуация на своите жители в Нигер. Няколко европейски страни към този момент изтеглиха цивилни от страната, в това число България. Четирима наши сънародници се прибраха вкъщи в сряда с полет от Италия. На летището в столицата Ниамей стотици други се надяват да изоставен страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР