Новият Видински митрополит бе посрещнат от кмета Огнян Ценков, народните

...
Новият Видински митрополит бе посрещнат от кмета Огнян Ценков, народните
Коментари Харесай

Кметът на Видин посрещна новоизбрания митрополит Даниил

Новият Видински митрополит бе посрещнат от кмета Огнян Ценков, народните представители Филип Попов и доктор Цветан Топчиев, регионалния шеф Албена Георгиева, ръководителя на Общинския съвет Генади Велков, духовни лица, доста жители. Под звуците на Градския духов оркестър те се насочиха към централния площад „ Бдинци ”, където бяха поднесени приветствия, написа Конкурент бг.
В своето слово Ценков изрази вярата си, че родолюбивите и изпълнени с почитание към православната религия и обичаи видинчани ще отворят сърцата и душите си, с цел да одобряват достойния епископ. А той ще откри правилния път, с цел да ги приобщи към християнските полезности. Кметът на Община Видин прикани представителите на локална, държавна, църковна власт: „ Да работим дружно и в синхрон, когато би трябвало да взимаме виновни решения, когато съграждаме нашето бъдеще!”. Той приветства новия митрополит с думите: „ Ваше Високопреосвещенство, позволете ми да изразя своето надълбоко почитание към Вашия опит и служене на духовното занятие, както и вярата, че ще бъдете заслужен лидер на Видинска епархия. С благопожелание дните Ви да бъдат изпълнени с мъдрост, дано с обич и самообладание насърчавате вярата у миряните от нашата епархия и им давате образец с живота и делата си! Нашият дом Видин е и Ваш дом! Добре пристигнал!”.

В обръщението си към хората, събрали се на площад „ Бдинци”, митрополит Даниил сподели: „ Още в този мой първи ден тук желая да удостоверявам пред вас, че съм подготвен да сторя всичко, с цел да продължа и да разширя, съгласно силите и опциите си, делото на всички мои велики прародители, заемали преди мен Видинския митрополитски трон. Да работя безрезервно и неуморно за духовния, културния и църковния прогрес на този хубав български град, за неговите прелестни поданици. И имам вяра, че всички дружно ще успеем да създадем по този начин, че цялата Видинска епархия, до най-отдалеченото нейно кътче, да възкръсне духовно”.

След церемонията по посрещането потегли литийно шествие към катедралния храм „ Св. вмчк Димитър Солунски”, където се състоя интронизацията на новоизбрания Видински митрополит Даниил и осъществено вечерно свещенодействие. Кметът Огнян Ценков поздрави владиката, като пожела здраве и дълголетно служение. Той му подари икона на покровителя на града Св. Димитър – дело на Александър Пройнов – Апер и книгата „ Небесни покровители на дома” от Румен Манов. По мотив въдворяването, Ценков връчи също на митрополит Даниил почетен плакет на Община Видин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР