Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната

...
Новият входно-изходен модел за такси пренос и достъп до газопреносната
Коментари Харесай

Бизнесът и държавата постигнаха съгласие за въвеждането на входно-изходния модел за ценообразуване на природния газ

Новият входно-изходен модел за такси транспорт и достъп до газопреносната система ще бъде въведен от 1 октомври тази година, оповестиха от Министерство на енергетиката. Комисията за енергийно и водно контролиране се ангажира да следи и управлява ежемесечно приходите на „ Булгартрансгаз “ и при установени изкривявания и диспропорции, открити с ясни причини, да прегледа опциите за смяна на методиката.

Държавата в лицето на Министерството на енергетиката и регулатора и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК) ще се срещат настоящо всяко тримесечие, с цел да разискват отражението на новия модел и възможна нужда от корекции.

За това се договориха на среща през днешния ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителят на КЕВР Иван Иванов и представители на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители. В диалога участваха също заместник-министър Жечо Станков, както и представители на „ Булгартрансгаз “, „ Булгаргаз “ и БЕХ.

Това е следващата среща сред страната и бизнеса, която има за цел разискването на новия ценови модел.

„ България е последната страна в Европейски Съюз, която към момента не е трансформирала разпоредбите за ценообразуване. Ако това не се случи, страната е застрашена от санкция, която ще бъде платена от всички “, сподели по време на срещата министър Петкова.

По нейните думи е належащо постигането на оптимално уравновесено решение, с цел да се избегне тази вероятност.

„ Първи октомври е най-подходящото начало за въвеждане на новите правила, тъй като това хармонизира три значими дати: тогава стартира газовата година, тригодишният регулаторен интервал за „ Булгартрансгаз “, както и първата от трите ценови години “, разясни ръководителят на КЕВР Иван Иванов.

Представителите на бизнеса заявиха единодушие с въвеждането на новия ценови модел при непоколебим и транспарантен настоящ надзор от страна на регулатора и регулярни диалози с страната, в случай че са нужни промени в него.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР