Новият вариант на Омикрон вече доминира у нас. 60-70% от

...
Новият вариант на Омикрон вече доминира у нас. 60-70% от
Коментари Харесай

Доц. Гломб: 70% от пробите у нас са на новия вариант на Омикрон

Новият вид на Омикрон към този момент господства у нас. 60-70% от пробите са от БА.5, който сполучливо заразява боледували от БА.1. Следващите 2-3 седмици ще господства изцяло. Препоръчва се четвърта бустерна доза, защото тя защищава от реинфектиране, а в случай че се случи, минава неусетно. Това разяснява за " Офанзива " вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб.

Според нея Омикрон е заобиколил предхождащия имунитет. " По-лесната цел са неимунизираните, само че и имунизираните и преболедувалите също могат да паднат жертва на Омикрон, само че без тежко протичане. Всеки четвърти инфектиран е реинфекция. Позволихме на вируса да се популяризира и към този момент мнозина имат имунитет ", изясни тя. И добави, че най-малко една седмица е нужна за преболедуване от новия вид, а неразположението е 1-2 дни.

" Има повишаване на хората в интензивни отделения. Сърдечноболните и диабетноболните са рискови групи, а тежки случаи има към този момент все по-често и при деца. Да заобикаляме климатика и да минем на естествена вентилация, която да сменя въздуха, а не да го върти ", уточни доцент Гломб. И посочи, че разновидността Б.А75, който се популяризира в Индия, не значи, че следва нещо ужасно.

По думите ѝ има ентеровируси, които са летни и наподобяват на зимния грип - остро начало с болки по мускули и стави. Тя удостовери и съществуването на полиомиелит в Ню Йорк след близо десетилетие.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР