Новият вариант на коронавируса - Омикрон, накара правителствата да въведат

...
Новият вариант на коронавируса - Омикрон, накара правителствата да въведат
Коментари Харесай

Омикрон върна фокуса върху отпадането на патентите за COVID ваксините

Новият вид на ковид - Омикрон, накара държавните управления да вкарат забрани за пътувания и докара до анулация на полети от самолетните компании. Но той също по този начин върна фокуса върху въпроса за отпадането на патентите за ваксини против COVID-19. В центъра на този спор е така наречен ваксинен апартейд, или фактът, че до момента в който богатите страни организират стратегии за използването на бустерна доза, някои небогати страни не са имунизирали даже 1% от популацията си.

Затова разрастващите се стопански системи упорстват да имат правото да вършат свои ваксини против ковид. Това ще им помогне да се снабдят с повече дози, с цел да могат да овладеят пандемията. Освен това ще се предотврати опцията за появяването на нови разновидности на COVID-19, които биха се трансформирали в световна опасност. Те е най-вероятно да зародят тук-там, където имунизационното ниво е ниско и съгласно специалистите вирусът няма да бъде надвит в случай че бедните страни не разполагат с налични дози. Докато съперниците на отпадането на патентите, в това число богати страни и фармацевтични компании, настояват, че това ще навреди на бъдещото създаване на ваксини и има по-добри способи за повишение на доставките.

" Омикрон още веднъж ни подсети какъв брой незабавно е да реализираме обективен достъп до ваксиниране във всяка страна по света ", разяснява генералният шеф на Световната комерсиална организация (СТО) Нгози Оконджо-Ивеала. И прикани членките на организацията да намерят компромис по въпроса до края на февруари.

Темата трябваше да бъде разисквана на среща на СТО в Женева, започваща от 30 ноември, само че се наложи отсрочване поради рестриктивните мерки за пътешестване, наложени поради Омикрон. Отпадането на патентите обаче ще изисква реализиране на сделка от всички 164 членки и разбор на Reuters предвижда, че в актуалните условия това е съвсем невероятно.
Реклама За и срещу
" Новината за този нов вид на ковид би трябвало да ни обясни повече отвсякога за какво пандемията няма да завърши, до момента в който нямаме световна имунизация ", съобщи в края на предишния месец американският президент Джо Байдън.

За първи път Индия и Южна Африка предложиха краткотрайно отпадане на правата за интелектуална благосъстоятелност за Коронавирус имунизациите и лекуването в СТО през октомври 2020 година Над 100 страни поддържат концепцията за шерване на технологии и ноу-хау, измежду които и Съединени американски щати. Световната здравна организация (СЗО), някогашни международни водачи, правозащитни групи и представители на гражданското общество също са " за ". Мнозина упрекват съперниците на предлагането, че пазят облагите на фармацевтичната промишленост за сметка на публичното здраве. Освен това поддръжници на отпадането на патентите показват, че обществени пари също са помогнали за финансирането на работата по имунизациите против ковид.

Сред съперниците са Европейски Съюз, Англия и Швейцария, в които са основани фармацевтични компании. Основните компании, предлагащи ваксини против COVID-19, включват Pfizer и техния сътрудник BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson и AstraZeneca. Като цяло те са срещу отпадането на правата за интелектуалната благосъстоятелност, макар че Moderna съобщи, че няма да ползва своя патент по време на пандемията. Техните доводи са, че ваксинното създаване е непредвидим и безценен развой, а мощната отбрана на интелектуалната благосъстоятелност е спомогнала за откриването на ваксини против ковид за рекордно малко време. Премахването й може да подкопае напъните за адаптирането на дозите към новите разновидности на COVID-19 и да засегне проучванията и вложенията в бъдещи медицински нововъведения.

Фармацевтичните компании настояват, че отпадането на патентите няма да реши неотложно въпроса с увеличението на доставките в разрастващите се страни, на които ще е належащо време да подобрят индустриалния си потенциал. Освен това по думите им имунизациите се нуждаят от мощно съдействие сред разработчиците и производителите и отводът за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност ще затрудни контрола на качеството.
Реклама Ваш проблем - наш проблем
С едно изречение дебатът може да се заключи по този начин - богатите страни споделят, че патентната отбрана е основна за гарантирането, че фармацевтичната промишленост ще продължи да налива средства в изследователска работа и нововъведения, а разрастващите се стопански системи настояват, че патентите стопират достъпа им до здравни артикули. Джейн Халтън, ръководител на Коалицията за нововъведения за епидемиологична подготвеност, показва пред The Sydney Morning Herald, че би трябвало да бъде реализиран баланс, който да подсигурява, че фармацевтичните компании не са лишени от самодейността да влагат в научни открития, и че би трябвало да бъде контрактувано уместно съглашение, което да бъде подписано следващата година. Но акцентира: " Ако не имунизираме света, тогава изгледите за нови разновидности на ковид остават напълно действителни. Никой не би трябвало да си мисли, че в случай че нещо се случва в Етиопия или Нигерия, това не е наш проблем ".

Бившият английски министър председател Гордън Браун, който в този момент е дипломат на СЗО за световното здравно финансиране, написа във в. Guardian: " Провалът ни при обезпечаването на ваксини за развиващия се свят сега се обръща против нас. Бяхме предизвестени и въпреки всичко се намираме в това състояние ". Същевременно пред Euronews неназован източник от Европейската комисия декларира, че позицията на Европейски Съюз остава следната - " без права за интелектуалната благосъстоятелност нямаше да имаме ваксини ". Но добавя: " Опитваме да намерим прагматично решение, без да слагаме цялата патентна система под риск ".

Все отново обаче не би трябвало да се не помни, че пред ваксинирането против ковид има и други проблеми с изключение на отпадането на патентите. Сложното произвеждане, достъпът до първични материали, процесът на доставянето и дезинформацията също способстват за появяването на спънки пред сполучливите имунизационни акции.
Опцията " Задължително лицензиране " Европейски Съюз и други съперници на отпадането на патентите оферират вид, при който да се употребява гъвкавостта на съществуващите правила в СТО, т.е. страните да аплайват за " наложително лицензиране " в изискванията на здравна рецесия. Това разрешава даването на лицензи на производители без единодушието на притежателя на патента, макар че въпреки всичко се получават обезщетения. " Проблемът с този развой е, че кандидатстването за наложителни лицензи е комплицирано и отнемащо време ", написа Reuters. Затова Европейски Съюз предлага опростяване на разпоредбите, като обезщетенията могат да бъдат сведени до най-малко, с цел да се подсигуряват налични цени. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Право 3 Промишленост 1 Енергетика 2 Енергетика 3 Промишленост 1 Право 2 Политика 3 Енергетика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР