Новият вариант на коронавируса е навсякъде в Европа. Но докато

...
Новият вариант на коронавируса е навсякъде в Европа. Но докато
Коментари Харесай

Вълната Омикрон: защо в България се говори за затваряне, а на запад за отваряне

Новият вид на ковид е на всички места в Европа. Но до момента в който в други страни в Европа Омикрон не основава съществени проблеми и хората последователно не помнят за рестриктивните мерки, в България е тъкмо противоположното. Обяснението би трябвало да е явно.

Както множеството лекари в страната, по този начин и епидемиоложката доктор Бацелова е обезпокоена от внезапното повишаване на новите случаи на заразяване с ковид.

„ За страдание упованията, че Омикрон ще протича доста по-леко, не се оправдаха. Така че, ще има и хора, които ще боледуват тежко, ще има и смъртни случаи. То към този момент има и такива, потвърдено с извършител новия вид “, споделя доктор Христиана Бацелова .

Ръстът при броя инфектирани не е изненада и беше предстоящ. В последната седмица над 10 хиляди индивида на ден научават, че са положителни. Това надвиши рекордните до момента нива от есента на предходната година.

Вълната на Омикрон към този момент заля огромна част от Европа и Съединени американски щати и докара до многократното увеличение на записаните случаи на COVID-19.

За разлика от България обаче, където здравните управляващи намерено разискват стягане на ограниченията, светът върви по-скоро в противоположна посока. Планове за отпадане на рестриктивните мерки към този момент последователно се вкарват във Англия, Дания, Финландия и някои от Съединените щати. Тук обаче не е по този начин.

Защо в България е друго? Отговорът наподобява явен – макар напъните за увеличение на обсега на имунизацията, той остава много невисок, а страната все по този начин устойчиво се държи на последното място в Европейския съюз (ЕС) по този индикатор. В България под 30% от популацията е със приключен имунизационен цикъл, а под 8% от хората са с сложени бустерни дози.

Данните от множеството европейски страни демонстрират, че Омикрон не води до увеличение на хората в лечебни заведения, изключително на тези в тежко положение, в страните, което множеството хора са изцяло имунизирани. В България обаче Омикрон цялостни лечебните заведения.

„ Добрата вест е, че за последните дни 100 хиляди [човека] избраха да се имунизират “, сподели на 8 януари министър председателят Кирил Петков , който няколко пъти предизвестява за идващата нова вълна и приканва хората да се имунизират. Внимателен разбор на числата обаче демонстрира, че неговият оптимизъм за броя на поставените ваксини обаче не е напълно оневинен.
Когато всеки ден носи нов връх
Ситуацията в последните няколко дни може да се опише най-кратко с думата „ върхове “. Само в границите на два следващи дни в страната бяха регистрирани върхове за брой новозаразни за денонощие. На 18 януари позитивните проби бяха 9996, на 19 януари - 11 181, а ден по-късно - 10 160.

Увеличението е доста, защото единствено преди 20 дни – в края на декември и началото на януари, дневните случаи варираха сред 1500 и 3000. Това значи растеж от над 250%.

Притеснителна наподобява и обстановката в лечебните заведения. За същите 20 дни настанените за болнично лекуване са се нараснали с 30% - от 4100 до над 5200 души. Ръстът на пациентите в интензивно поделение пък е с 20%.

От данните, които Свободна Европа получи от Министерството на здравеопазването, излиза наяве, че сега местата в болничните и интензивните отделения са заети на към 60% от потенциала си. А това е едвам началото на плануваната вълна от Омикрон.

В четвъртък министър председателят Кирил Петков сподели, че към този момент Омикрон има високо равнище на разпространяване, само че с доста ниски равнища на запълване на интензивните кревати в лечебните заведения. Заради това за момента не се постанова стягане на ограниченията в най-тежко засегнатите области.

„ Ние следим сериозните фактори в здравната система, а не числата, които са за обща заболеваемост “, сподели още Петков.

Въпреки това в една от най-засегнатите области – София-град, се чака въвеждането на по-строги ограничения, свързани със заведенията и публичните места, както и връщането на ротационния принцип на образование в учебните заведения. Подобни ограничения се чака да се вкарат и в останалите области с най-висока заболеваемост - Благоевград , Бургас , София -област, Перник , Видин , Стара Загора и Пловдив .

Тези рекордни стойности са и повода за паника, която на няколко пъти беше изразена от лекари в страната, а и от представители на кабинета, които, по думите на Кирил Петков, не желаят да се повтаря "сценарият с заболели седящи по стълбите на лечебни заведения ".

„ За страдание в този миг на пандемия постоянно може да се стигне и до подобен миг. Така че, действително, обществото би трябвало да има поради, че обстановката е много спешна и всеки би трябвало да подхожда много отговорно освен към себе си, само че и към обществото “, споделя във връзка опасенията за препълване на лечебните заведения доктор Бацелова.
Само зеленият документ работи
В последните седмици на няколко пъти в свои обществени изяви министър-председателят Кирил Петков изрази положително мнение по отношение на високия брой на поставените дози ваксини, които в някои дни доближиха до над 30 000.

Това обаче не значи, че доста хора вземат решение да се имунизират.

„ За страдание при нас следим, че множеството хора идват за бустер “, споделя доктор Бацелова.
 Д-р Христиана Бацелова
Нейните усещания се оправдават и от данните, които Свободна Европа получи от Министерството на здравеопазването.

От тях излиза наяве, че от началото на декември до 16 януари в това число в страната са сложени общо 672 785 дози ваксини. От тях обаче първите дози, в това число и тези от еднодозовата ваксина на Jansen, са едвам 144 70 6 или едвам 20% от всички сложени. Т.е. единствено една пета от поставените дози са на хора, които са решили да се имунизират. Техният брой не се усилва доста даже и след оповестения от държавното управление тласък от 75 лв. за всеки човек над 65 години, който се имунизира.

Въпреки постоянно изтъкваната по-ниска отбрана при имунизация с Jansen, в България една трета от новопоставените дози са точно от този препарат. Това разрешава единствено след една доза човек да получи зелен документ, който му разрешава да влиза в заведения и молове.

388 745 или половината от поставените ваксини за този интервал пък са бустерни дози. Това значи, че имунизация са получили хората, които към този момент са били със приключен цикъл т.е. евентуално са били уверени в резултата от имунизациите.

Според доктор Бацелова от началото на имунизационната акция у нас най-сериозен резултат върху растежа на искащите да се имунизират е имало.

„ Тогава хората всеобщо потеглиха още веднъж да се имунизират. След въвеждането на прословутия документ за антитела стопираха. Така че той несъмнено удари по имунизационната акция. Сега най-вече се слагат бустерни дози “, споделя тя.
Тук затварят, на запад отварят
За сгъстяване на ограниченията в България се заприказва още в края на декември, когато в страната към момента се очакваше удостоверение за съществуване на разновидността Омикрон. Още тогава редица сектори показаха подготвеност да подхващат протестни дейности при положение, че работният им развой бъде обиден. Подобни настроения имаше и в края на октомври, когато публично беше въведена използването на зелените документи.

Но до момента в който в България здравните управляващи приказват за стягане на ограниченията, в страните от Западна Европа, както и в Съединени американски щати, към този момент се приказва за тяхното разформироване. Главната разлика е точно ниското равнище на имунизация на популацията в България.

Такъв образец е и Чехия. По време на първата и втората вълна от COVID-19, когато към момента нямаше ваксини, страната беше измежду водачите по брой случаи, както и при хоспитализациите. Прага постановяваше непоколебим локдаун на няколко пъти в опит да се оправи със обстановката. Сега обаче по данни на Европейския център за надзор на болесттите (ECDC) близо 63% от популацията в страната е със приключен имунизационен цикъл, а над 30% са с сложени бустерни дози.

В момента и Чехия е застигната от вълната на Омикрон и броят на новите случаи внезапно се покачва. В същото време обаче броят на настанените за болнично лекуване в страната е едвам 1615 и продължава да понижава.

Според лекар Бацелова това ясно демонстрира резултата от високия % на имунизация.

„ Това, което виждаме в страните с по-висок имунизационен обсег, е, че по-малко хора стигат до болница, по-малко имат потребност от хоспитализация, от лекуване и интензивно лекуване. Разбира се и смъртните случаи са по-малко. Така че, несъмнено, да – високият % на имунизирано население играе значима роля в хоспитализациите “ споделя доктор Бацелова.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР