Новият устройствен правилник оставя нерешени проблеми с бавните териториални експертни

...
Новият устройствен правилник оставя нерешени проблеми с бавните териториални експертни
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира, че новият правилник за ТЕЛК оставя нерешени проблеми

Новият организационен устав оставя нерешени проблеми с бавните териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) . За това сигнализира омбудсманът Диана Ковачева в изпратено до служебния министър на опазването на здравето Асен Меджидиев с оповестения за публично разискване на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на здравната експертиза и на районните картотеки на медицинските експертизи (ПУОРОМЕРКМЕ). Ковачева съзира нерешени с измененията проблеми и упорства за разрешаването им.

Според нея забавянето на здравната жестоко нарушава права на жителите , като пречи те да получават навреме нужната им поддръжка. Омбудсманът признава, че с признатите промени в Закона за хората с увреждания и Закона за здравето е открито най-малко отчасти решение на казуса със забавянето на постоянното преосвидетелстване. По думите на Ковачева в останалите случаи обаче казусът остава неуреден, да вземем за пример при първичното освидетелстване, преосвидетелстването във връзка влошено положение, както и при краткотрайна нетрудоспособност и процедурата на обжалване. Тя добавя, че това в огромна степен се отнася и за изключително уязвима група като децата с увреждания, поради дефицита на експерти по детски заболявания към съставите на ТЕЛК.

Диана Ковачева показва, че плануваните промени са позитивна стъпка за решение на огромна част от проблемите, най-много за доста ускорение на експертизата и превъзмогване на субективизма при оценката, и като основа за продължение на разговора и напъните за въвеждане на ICF. Тя обаче е счита, че такава съществена промяна оставя съществени неясноти и слага доста въпроси, на които би трябвало да бъдат открити отговори.
 Броят на ТЕЛК комисиите се усилва до 110 в цялата страна
Броят на ТЕЛК комисиите се усилва до 110 в цялата страна

Целта е забързване на тромавата процедура

Омбудсманът акцентира, че предлагането НЕЛК да не връща решенията на ТЕЛК за наново разглеждане повече от един път безспорно ще докара до ускорение на процедурите по обжалване.

Според Ковачева е належащо също да бъде регламентиран скъсен период за изговаряне на ТЕЛК при положение на анулация и връщане на експертното решение от гледна точка на практиката на териториалните поделения (ТП) на Националния застрахователен институт (НОИ) да приключват изплащането на пенсии за неработоспособност заради анулация на решението, което оставя жителите без приход, постоянно за дълго време.

" Смятам също, че e допустимо нееднозначно и не в полза на жителите пояснение на смисъла на " дълготрайно (повече от 30 дни) болнично или домашно лекуване ", защото е допустимо жители с тежки увреждания, които не им разрешават да напущат дома си, да не организират лекуване, както и да са минали по-малко от 30 дни, само че прогнозата да не планува възстановяване на положението им ", изяснява тя.

Общественият бранител акцентира още, че не е конкретизирано дали потребността от непозната помощ отвън посочените в член 40 алинея 2 случаи ще се дефинира единствено по документи и по какъв начин обективно ще бъде оценена опцията лицата да се обслужват независимо при облекчаване на ежедневните си потребности.

Ковачева е безапелационна, че изпращането на експертното решение от районните картотеки на медицинските експертизи (РКМЕ) на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт едвам откакто е тествано, че всички страни са известени и срокът за обжалване по член 63, алинея 1 е изминал, е причина за закъснение на експертизата от медицинските комисии към Търговско предприятие на Национален осигурителен институт, чийто 14-дневен период за обжалване стартира да тече от приемането на експертните решения, и води до нарушени права на жителите.
 Кратки периоди за ТЕЛК - даде обещание служебният министър
Кратки периоди за ТЕЛК - даде обещание служебният министър

По думите на министъра по този начин ще може да се избегне директната среща сред пациент и доктор

" Следва да се има поради и че в случай че до момента се постановяваше тези комисии да се срещнат с МЕД (медицинското експертно досие - б.р.) на лицето след приемането му от РКМЕ, то разглеждане на здравната документи, удостоверяваща актуалното здравно положение на лицата би могло да се извърши и посредством обезпечаване на достъп до информацията в електронната система, имаща отношение към експертизата ", изяснява тя.

Според омбудсмана регламентиране на осъществяването на здравната експертиза от ТЕЛК в болничната помощ и наложителното включване в съставите на началниците на клиники и отделения може да докара до редица проблеми поради ангажираността им по договорите с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за осъществяване на дейностите по клинични пътеки.

Диана Ковачева смята също, че не е ясно и какви ограничения ще бъдат подхванати при положение на отвод или значително закъснение на съставяне на комисиите.

По думите й неналичието на задоволителна подготовка и опит на лекарите в новосформираните комисии за осъществяване на оценка на трайно понижената продуктивност, тип и степен на увреждане също е причина за утежняване на качеството на експертизата, което може да докара увеличение на обжалванията от страна на заинтригуваните лица.

Ковачева упорства и за решение по казуса с функционалността на Информационна база данни (ИБД) за всички лица, минали през ТЕЛК или НЕЛК за определяне на трайно понижена продуктивност, на електронното здравно досие в Национална здравноинформационна система (НЗИС) и съдържащата се в тях информация, в това число за реда и метода на въвеждане (дигитализирането) на медицински документи.

По думите й плануваното систематизиране на заявленията-декларации за освидетелстване и преосвидетелстване на инцидентен принцип посредством отмерено електронно систематизиране крие опасности от ориентиране към лечебно заведение за болнична помощ, което не разполага с подобаващи експерти по съответното заболяване.
 Омбудсманът упорства за инспекция на организацията на работа на комисиите за ТЕЛК
Омбудсманът упорства за инспекция на организацията на работа на комисиите за ТЕЛК

Зачестяват сигналите за липса на обикновени условия като столове и скамейки в чакалните

" В случай че лекарите от ТЕЛК имат подозрение за достоверността на наличието на медицинските документи, които имат отношение към експертизата, те могат да назначат спомагателни проучвания и съвещания, които обаче пациентът би могъл да организира в същите лечебни заведения, в които те са издадени. В тези случаи на процедура няма по какъв начин да бъде приложена наредбата на член 35, алинея 1 от ПУОРОМЕРКМЕ, според която, ръководителите на лечебните заведения, към които са основани ТЕЛК, обезпечават навреме изцяло амбулаторно или болнично проучване на освидетелстваните лица, поради вероятната раздалеченост на ТЕЛК от региона на местоживеенето на лицата, планувана точно за такива случаи ", написа още омбудсманът.

Диана Ковачева предлага в наредбата на член 32, алинея 4, според която, когато за изясняване на обособени случаи се изискват непредставени документи или проучвания, да се планува, че ТЕЛК би трябвало да се поизнесе на идващото си съвещание след постъпване на документите.

Тя акцентира, че е належащо да бъде разисквана и опция за при положение, че лицето не желае да даде достъп до всички здравни записи в електронното си здравно досие на органите на здравната експертиза. " В тези случаи експертизата следва да бъде извършена единствено въз основата на показаната по отношение на експертизата здравна документи, а вероятно включване в експертното решение на данни от електронното здравно досие на пациента би било в нарушаване на изразената от него воля и нарушава негови права ", изяснява Ковачева.

Тя повдига и въпроса за глобите при неспазване на наредбите на ПУОРОМЕРКМЕ и упорства за задълбочено разискване, като означавам че има процедура ТЕЛК да не се преценяват с нормативните разпореждания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР