Новият управител на Здравната каса трябва да бъде избран на

...
Новият управител на Здравната каса трябва да бъде избран на
Коментари Харесай

В парламента изслушват кандидатите за управител на НЗОК

Новият шеф на Здравната каса би трябвало да бъде определен на пленарно съвещание в Народното събрание до 12 юли.

Стойността на клиничните пътеки в опазването на здравето да се дефинира от резултата от лекуването, а не от включените в тях действия - за подобен механизъм се разгласи проф. Жени Стайкова, претендент за шеф на Здравната каса, повдигнат от парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Тя беше изслушана по време на съвещание на здравната комисия в Народното събрание, предава БНР.

Другият претендент, препоръчан от ГЕРБ-СДС, Иванка Динева показа като собствен приоритет основаването на приемна за пациенти, в която да се вземат решение проблеми, свързани с лекуването им.

Ако бъде определена за шеф на Здравната каса, проф. Стайкова ще упорства за законодателни промени, с които да се обърне структурата на разноските на публичния фонд – към понижаване на разноските за болнична помощ и увеличение на тези за профилактика и действия отвън лечебните заведения до средноевропейските им стойности. Кандидатът на Българска социалистическа партия е срещу премахването на клиничните пътеки, само че за смяна на метода за остойностяване.

" Тъй като този вложен финансов запас би трябвало да корелира с резултата от лекуването, а не с медицинските действия ".

Кандидатът на ГЕРБ-СДС Иванка Динева, която е някогашен шеф на столичната Здравна каса, показа седем краткосрочни цели. Сред тях – довеждане докрай на договарянията със съсловните организации, обезпечаване на мира за лекарите и медицинските заведения, както и приближаване на здравния фонд до пациента.

" Аз мога да поема ангажименнт пред вас, че персонално ще реализирам срещи с пациентите, когато те не могат да решат проблемите си със чиновниците ".

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР