Новият транспортен министър Георги Гвоздейков проведе среща с транспортния бранш

...
Новият транспортен министър Георги Гвоздейков проведе среща с транспортния бранш
Коментари Харесай

Превозвачите искат решения за проблемите на тол системата от новата власт

Новият транспортен министър Георги Гвоздейков организира среща с транспортния отрасъл по отношение на развиването на товарните и автобусни транспорти. Въпреки че в прессъобщението на отрасловото ведомство акцент е подложен върху неналичието на водачи, който е в действителност огромен проблем за бранша, то главната тематика на диалог е била тол системата и идното ново нарастване на таксите, разясниха за Economic.bg от Камара на автобусните превозвачи в България (КАПБ).

По думите на ръководителят на КАПБ Димитър Димитров Гвоздейков е поел ангажимент за обща среща и с районния министър Андрей Цеков, на която да бъдат разисквани проблемите с тол системата. Димитров споделя, че ще упорстват за повсеместен одит.

Надяваме се, че срещата ще е другата седмица, защото тол системата е огромен проблем “, изясни Димитров.

Допълни, че на нея браншът ще упорства за опция за предеклариране на тол сегменти, защото поради неизправни бордови устройства системата начислява големи санкции на превозвачите. Според него сега Тол ръководството събира повече пари от санкции, в сравнение с от пътни такси. В интервала януари-март тази година са издадени 28 хиляди електронни фиша на превозвачите, до момента в който при предходните три години техният брой е сред 7 и 8 хиляди на година, излиза наяве от информация от АПИ, предоставена на КАПБ по ЗДОИ.

Сумите, начислени от санкциите, не са събрани, само че ние като отрасъл не може и да ги калкулираме в ценообразуването на услугите. “

Според Димитров въпросното предеклариране е даже по-голям проблем от предстоящото второ покачване на тол цените, което би трябвало да влезе в действие от 1 юли. С признатите промени в Закона за пътищата предекларирането стана допустимо, само че от 1 януари 2024 година поради нужда от техническа конфигурация на системата. До тази дата обаче браншът продължава да натрупа санкции, а не е ясно и за какъв интервал от време ще имат опция да предекларират данните.

Припомняме, че повишението на тол таксите бе контрактувано от някогашния районен министър Гроздан Караджов в постоянния кабинет „ Петков “. Властта и секторът реализираха сделка да вкарат нарастванията в две стъпки – първите 50% влязоха в действие от 1 юли 2022 година, а второто нарастване бе заложено за 1 януари 2023 година Превозвачите към този момент заплащат и за прекосяване през второкласната пътна мрежа в страната, за която допреди това ставката бе 0 ст./км.

С идването на служебното държавно управление и с претекста, че инфлацията в страната е висока, кабинетът отсрочи второто повишаване с половин година – до 1 юли 2023 година През април по време на ръководството на служебния министър Иван Шишков стана ясно, че се разисква нарастването да влезе в действие, само че единствено за интернационалните превозвачи, а за българските да има диференцирани понижения на ставките за изминат пробег. Такова проекторешение обаче по този начин и не бе входирано.

Председателят на КАПБ изяснява, че в действителност предлагането им е от отстъпката да се употребяват освен българските превозвачи, само че и директния трафик поради несъответствието сред качествата на пътищата и цената, която би трябвало да се заплаща за прекосяване през тях. Така Европейската комисия най-вероятно няма да разглежда мярката като дискриминационна.

Новият кабинет не е подхванал стъпка за въвеждането на такива отстъпки досега. Предстои да стане ясно дали в бюджета на финансовия министър Асен Василев ще бъдат заложени отстъпките, за които превозвачите упорстват. Без проекторешение, което още веднъж да отсрочи повишаването, то най-вероятно ще влезе в действие, както е заложено от 1 юли. 
Информацията от министерството
От прессъобщението на отрасловото ведомство излиза наяве, че превозвачите са изтъкнали неналичието на водачи, като главен проблем пред бранша. По думите им бизнесът се нуждае от 3000 водачи на рейсове и камиони. Поставен е въпросът за съкращаване на времето за приемане на позволение за работа на водачи от страни отвън Европейския съюз, както и основаване на целенасочена държавна политика за подготовката на фрагменти в България.

Министърът на превоза Гвоздейков уточни, че ще сложи този въпрос пред всички виновни институции, тъй че да се откри най-хубавото решение. Ще бъде проучен и опитът в други европейски страни.

Политиката в транспортния бранш ще се прави взаимно с сектора, тъй че да бъде осъвременена. В мое лице може да виждате сътрудник. Ще диря салдото за решаването на проблемите, защитавайки ползите на бизнеса, страната и хората “, акцентира министър Гвоздейков, представен от МТС.

Обсъдени бяха и въпроси, свързани с въвеждането на европейското законодателство за командироването на водачите, тол системата, предприемане на дейности за справяне с нерегламентираните транспорти, ускорение на нормативните промени в бранша, както и опазване на средствата в бюджета за дотации и обезщетения на автобусните транспорти.

Очаквам оптимално бързо, дружно с ваши представители и специалисти от министерството, да бъдат прегледани най-спешните и съществени цели “, съобщи Гвоздейков.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР