Новият тип търговско дружество ДПК или дружество с променлив капитал

...
Новият тип търговско дружество ДПК или дружество с променлив капитал
Коментари Харесай

Добромир Иванов разказа какви са преимуществата на дружествата с променлив капитал 

Новият вид комерсиално сдружение ДПК или " сдружение с изменчив капитал " взема решение някои доста основни въпроса, които не са уредени в България, и са причина за пререгистрацията на доста сполучливи български компании в чужбина, където тези механизми са уредени. Това сподели в предаването " Човекът на фокус " на Радио " Фокус "  Добромир Иванов – изпълнителен шеф на BESCO. Това е най-радикалната смяна в Търговски закон, признат от депутатите на първо четене и са част от законодателния пакет по Националния План за възобновяване и резистентност.

Въвеждането на опция новият вид сдружение да е с изменчив капитал ще докара до по-голяма еластичност в ръководството му, съответстваща на динамичността на актуалния свят. Всички промени, основаването и внедряването на ДПК са свързани с създаването и внедряването на новаторски артикули, услуги и бизнес модели, и до понижаване на административната тежест и разноските, свързани с увеличението и намаляването на капитала.

ДПК ще подтиква служащите с още един инструмент, с изключение на пари и отпуска – чиновниците ще могат да получават и дялове на компанията, описа Добромир Иванов: " Това касае всеки един бизнесмен, който има чиновници и евентуално търси вложители. Едно от тези неща е option pool или опцията компанията да даде дял на служителя си. Това е един нов метод, по който работодателите си подтикват чиновниците. В началото тази смяна ще бъде единствено за микро и дребни предприятия. Логиката е да се подтиква самият старт първоначално, когато една компания е много мъчно да конкурира заплатите, които огромните работодатели заплащат, и тогава това, което може да даде на своите чиновници, е че те са част от нещо, което занапред ще трансформира света и ще бъде огромно. “

Такива сдружения има в множеството страни от Европейския съюз, сподели още Добромир Иванов, " Европейски Съюз се пробва да отговори на новата динамичност на света, като си модернизира правото, което е сега. Това е всеобща наклонност да се основават подобен тип сдружения, с цел да се сътвори рамка. " Франция са едни от пионерите в това отношение, създавайки през 1994 година своето Société par actions simplifiée (SAS или Улеснено акционерно дружество). " Ние сме работили с юристите от всичките страни, стъпваме на насъбрания опит от тези страни. Горе-долу 2007-2008 година стартира да става сдружението, което най-вече се употребява във Франция. То е по-доброто сдружение за всички компании. Най-вероятно и в България през идващите 20 години то последователно с практиката ще се доизчисти и усъвършенства, и най-вероятно ще стане най-използваното сдружение “, посочи той.

На процедура всички партии в Народното събрание поддържат това сдружение да се случи. " Вярваме, че ще има по-дълъг живот сегадействащият парламент и ще има болшинство, с което измененията ще минат “. Предстои още веднъж всичко да се изговори с юристите на другите парламентарни групи и преди второ четене в зала. " Надеждата ни е до края на юли месец, изцяло реалистично е, да се случи “, сподели още Иванов. След приемането на ДПК ще е належащо някакво време за въвеждането му в употреба, което ще бъде регламентирано в закона, тъй като е належащо малко техническо време на институциите и бизнесът да се приготвят за прехода.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР