Новият тим на Кристиано Роналдо Ал Насър е създаден през

...
Новият тим на Кристиано Роналдо Ал Насър е създаден през
Коментари Харесай

Милиони без данъци: Защо Роналдо избра Ал Насър?

Новият отбор на Кристиано Роналдо " Ал Насър " е основан през 1955 година Името му значи победа. И това е най-популярното в арабския свят. Всеки трети го носи. Цветовете му са жълто и синьо, символизиращи пясъка и морето.

Първите 15 години на клуба са скромни и аматьорски. Мачовете му са на нормално игрище в покрайнините на столицата Рияд. Всичко се трансформира през 1960 година, когато отборът е регистиран към Генералното президентство по проблемите на младежта и става професионален.

Негов предидент става принца на Саудитска Арабия и брат на краля Абдуррахман ибн Сауд Ал Сауд. Той поставя корона на емблемата и стартира да дава пари. През 1963 година " Ал Насър " влиза в елита, а през 70-те и 80-те години на предишния век печели четири трофеи, пет купи на краля и две купи на принца.

Има и историческо достижение. Това е първият представител на Азия в клубното международно. През 1999 година " Ал Насър " прави дубъл: печели купата на носителите на купи и суперкупата на Азия. Така през 2000 година го включват в международното. Там губи от " Реал " и " Коринтианс ", само че бие мароканския " Раджа " и заема третото място и премията за fair play от уредниците.

Абдуррахман ибн Сауд Ал Сауд е президент на клуба в три интервала: 1960-1969, 1975-1997 и 2000-2004 година Умира през 2004 година Сега президент е някогашният началник на локалната лига Мусли Ал Муамар, само че принц Халед бин Фахд интензивно се занимава с работите на тима.

Флагманът на саудитския футбол обаче е " Ал Хилал ". Той има 18 трофеи, а " Ал Насър " - единствено 9 (и множеството от предишния век, като за последните 22 години са единствено три). В азиатските шампионати разликата е голяма. " Ал Насър " няма триумф в Шампионската лига, а противникът му е прибирал трофея цели 4 пъти.

Дербито " Ал Насър " - " Ал Хилал " е главният мач в страната. И в последните години " Ал Насър " няма доста шанс. В последното състезание е едвам трети, а за купата отпадна от безконечния си противник в 1/4-финала. След това загуби от него и в 1/2-финал на Шампионската лига на Азия.

Двата тима са спорили и за Кристиано. Единствената разлика е била, че " Ал Хилал " го желае от лятото, а " Ал Насър " - незабавно и по този начин печели наддаването.

" Ал Насър " е привикнал с огромните имена. Едно от първите е Христо Стоичков. На 32 години той си потегли от " Барселона " и подписа с ЦСКА. Но единствено 11 мача по-късно и тъкмо преди финала за купата с " Левски " той отиде в " Ал Насър " през март 1998 година Защото за 1/2-финала и финала на купата на носителите на купи му заплащат 260 000 $, написа " 24 часа ".

Стоичков играе и в двата мача против " Копет Даг " (Ашхабад) от Туркменистан и " Сувон Самсунг " (Корея), като записва го л и асистенция. Преди полуфинала принц Абдуррахман дава обещание финален модел " Мерседес " на този, който вкарва първи. В петата минута е дадена дузпа против " Копет Даг ". Стоичков бие, само че вратарят Евгений Набойченко избавя. След триумфа във финала навиват Камата да остане, само че той избира да замине за Съединени американски щати. Но Стоичков не е първият българин в клуба. Първи е Димитър Пенев като треньор. По-късно там работи и Димитър Димитров-Херо.

Следващата звезда на " Ал Насър " е Фабио Канаваро. Италианецът завърши кариерата си в " Ал Ахли " от ОАЕ, а по-късно бе треньор на китайския " Гуанджу Евъргранде ". През октомври 2015 година поема поста на ментор на " Ал Насър ", само че се задържа единствено 3,5 месеца.

В " Ал Насър " са играли имена като Денилсон, Ахмед Муса, Жулиано, Разван Кочиш, а треньори са били Валтер Дзенга, Артур Жорже и Руй Витория.

Сега в тима съвсем няма суперзвезди. Най-голямата е колумбийският вратар Давид Оспина, който игра в " Наполи " и " Арсенал ". Там са Венсан Абубакар, който бе на международното с Камерун и бразилците Талиска и Луис Густаво. Треньор от лятото е Руди Гарсия, който преди този момент бе отпред на " Рома " и " Лион ".

Бонусът да играеш в Саудитска Арабия е отношението. Според ESPN нигериецът Одион Игало изкарва в " Ал Хилал " по 250 000 лири на седмица. В " Манчестър Юнайтед " е заработвал по 150 000, а в " Уотфорд " - 30 000. Играчите в Саудитска Арабия се настаняват гратис в най-хубавите затворени комплекси. Към футболистите се отнасяли като с рок-звезди.

И най-важното, всички чужденци, които работят в Саудитска Арабия с контракт не заплащат налози. В съпоставения в Англия всеки приход над 125 000 лири се полза с 40% налог. А Кристиано ще заработва над 200 милиона годишно.

Първенството на Саудитска Арабия е в разгара си. На 31 декември " Ал Насър " надделя с 1:0 като посетител " Ал Халед " с гол на Абубакар и оглави класирането. С точка, само че и с мач по-малко са " Ал Шабаб " и " Ал Итихад ".

Първият потърпевш от идването на Роналдо е узбекът Джалолидин Машарипов, който би трябвало да му отстъпи фланелката с номер 7. " Готов съм, това не е какъв да е. Такива играчи би трябвало да се почитат ", сподели той.

" Всеки треньор желае да работи със звезди. През ноември 2022 година бях доста покрай предопределение в " Манчестър Юнйтед ". Два пъти се срещнах с шефа на футбола Джон Мертоф и с техническия шеф Дерън Флечър. Но те избраха Дерън Флечър. Но те избраха Ралф Рангник. Щеше да е хубаво още тогава да работя с Кристиано Роналдо. Винаги съм считал, че да се работи с великите играчи е по-просто, тъй като те са умни. Знам това от времето на Тоти в " Рома ", изяснява Руди Гарсия пред As.

" Да, доста желаех да пристигна в Саудитска Арабия. Той ще увеличи равнището на шампионата, ще притегли почитатели. Хора, които не се интересуват, ще тръгнат по мачове ", твърди звездата на " Ал Хилал " Одион Игало.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР