“Новият терминал и нова писта на летище София са задължителни

...
“Новият терминал и нова писта на летище София са задължителни
Коментари Харесай

Летище София ще се сдобие с още една писта и трети терминал

“Новият терминал и нова писта на летище София са наложителни и би трябвало да бъдат построени до десетата година. Мисля, че доста по-скоро ще бъде изработен, тъй като сега летището е достигнало до своя планов потенциал ”. Това съобщи министърът на превоза Росен Желязков на въпрос на “24 часа ” след чуването му пред отрасловата комисия в Народното събрание за стадия на концесионната процедура за летището.

Транспортният министър изясни, че на 9 май обществено ще бъдат отворени офертите на петимата претенденти за концесиониране на аеропорта.

На въпрос по кое време ще бъде разгласен спечелилият в конкуренцията, Желязков посочи: “Ще бъде в интервал не по-малко от 1 месец, тъй като извънредно значимо ще бъде преценяването на техническите параметри, финансовите модели и къде ще бъде ситуиран новият терминал. Не е единствено въпрос на математическа параленост кой е дал по-висока цена, а преценка по какъв начин ще наподобява летището през идващите 35 години ”, сподели той. И акцентира, че срокът 9 юни е конвенционален, защото зависи от работата на комисията.

Министърът разяснява и изявленията срещу отдаването на летището на концесия. Той напомни позицията отпреди няколко дни на Световната банка, с която тя поздравява държавното управление на България за подадените 5 предложения.

Желязков посочи, че участникът, който бъде избран за концесионер, би трябвало да заплати 550 млн. лева на страната, с цел да влезе договорът в действие, а бъдещите вложения не могат да бъдат по-малко от 600 млн. лева

Той добави, че значим детайл за класирането ще бъдат годишните концесионни хонорари, които не могат да бъдат по-малко от 15 млн. лева на година или 10% от всички доходи от активността на летището.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР