Новият телескоп Иноу“ в Хаваите, чиято основна цел е да

...
Новият телескоп Иноу“ в Хаваите, чиято основна цел е да
Коментари Харесай

Това са най-детайлните снимки на Слънцето, правени някога

Новият телескоп „ Иноу “ в Хаваите, чиято съществена цел е да учи нашето Слънце, направи първите си фотоси. И те са в действителност впечатляващи. Нивото на елементи е поразително. Всяко едно „ зрънце “, което виждате на тях, е с повърхност, сходна с тази на Франция или щата Тексас да вземем за пример.

В центъра на тези късчета пък забелязваме по-светли сектори. Това са издигащите се колони от плазма, нагряти до температура от съвсем 6000 градуса по Целзий. След като плазмата се охлади, тя се връща назад, потъвайки в пукнатини сред обособените части от повърхността.

„ Иноу “ има 30-километрова резолюция, което му дава опция да прави два пъти по-близки фотоси от всички до момента. Той коства 344 млн. и ситуиран на връх в Хавай, висок 3000 метра. Телескопът се построява от 2013 година и има едно от най-големите огледала - към 4 метра.

Поддържането му в положително положение, до момента в който се следи Слънцето, е била една от най-трудните задания. При непосредствено наблюдаване и най-малката смяна в темепратурата може да утежни качеството на фотографията. Всяка нощ се изразходват големи количества лед, с цел да се оглажда телескопът. Те се разтоварват в резервоари, а по-късно посредством система за въздушно разпространяване се водят до главното огледало.

Идващата от слънцето светлина се отразява в главното огледало, а по-късно отива към система от други огледала. Там " подскача " сред обособените огледала, като в това време се мери от разнообразни принадлежности.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР