Новият щам на ХИВ, който беше открит сред над 100

...
Новият щам на ХИВ, който беше открит сред над 100
Коментари Харесай

Новият щам на ХИВ не е открит у нас

Новият вариант на ХИВ , който беше открит измежду над 100 души в Нидерландия, към този момент не е секвениран у нас . Това обявиха в ефира на Нова тв здравните експерти.

В началото на месеца там беше обявено за инфектирани с нов, мутирал вид на вируса, който е два пъти по-заразен и по-агресивен .

" ХИВ не мутира за първи път. Сегашният му вид обаче е изцяло друг от предходните, по тази причина и притегля вниманието на учените ", разясни вирусолога проф. Радка Аргирова .

" Новият вид се отличава първо, че има разнообразни генетични качества, само че не съставлява рекомбинация, т.е. каквото и да е комбиниране на генетично известни до момента разновидности. Тоест, той е напълно нов ", означи проф. Аргирова.

Притеснителното в него е фактът, че се предава по-лесно и доста по-бързо води до СПИН . Причината – носи по-висок вирусен товар и снижава имунната система до три пъти по-бързо.

" Много по-бързо нападат, доста по-заразни са също, тъй като щом има по-висок вирусен товар, доста по-бързо ще се придвижва и доста по-бързо настава СПИН, т.е. от положение на заразеност към СПИН, това време се редуцира. Сега, нашите хора, които са на терапия, да не се тормозят. Терапията въздейства ", сподели още вирусологът.

Тестовете, които се вършат у нас, също остават настоящи, защото улавят и новия вид. От CheckPoint София, където изследват гратис и анонимно, обаче обявиха, че измежду част от болните назрява суматоха по тематиката . Затова регистрират двойно завишение на искащите да се тестват.

" Отчитаме повишен интерес към проучването за ХИВ и една такава възвишеност и суматоха дали не съм възпален тъкмо с съответния вариант. За хората е значимо да се изследват в точния момент, тъй като ХИВ, открит в точния момент, има големи шансове за лекуване ", акцентира здравният експерт Елена Биримджиева.

Засега у нас новият вид към момента не е секвениран публично. Заразени с ХИВ обаче обясниха пред камерата ни, че все още с тях не са провеждани спомагателни проучвания дали са носители точно на новия вариант.

" Хората са много обезпокоени. Ние имаме вайбър група, в която споделяме непрекъснато кой по какъв начин е. И виждам, че хората са доста обезпокоени, само че персонално аз не съм. И бих предложил просто да се пазят. ХИВ към този момент не е смъртна присъда ", споделя един от живеещите с ХИВ у нас.

Лекарите пък са безапелационни, че няма потребност от още проби. Но положението би трябвало да се следи по-стриктно. Иначе, сега у нас по указател има 3 хиляди инфектирани с ХИВ .
Около 2 хиляди от тях са на терапия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР