Новият шеф на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев даде

...
Новият шеф на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев даде
Коментари Харесай

Новият съдийски шеф: Ще направя, каквото зависи от мен, съдиите ни са добри

Новият началник на Съдийската комисия към БФС Йордан Сталев даде обстойно изявление пред „ Спортно шоу Гонг”, в което разяснява своето предопределение и желанието му да помогне за развиването на съдийството у нас.

Пловдивчанин оглави Съдийската комисия на БФС

„ Предпочитам да ми пожелаете шанс. В целия минал кръг съдиите се показаха на много високо равнище и си поисквам до края в най-лошия случай да бъде така”, стартира Сталев.

„ Все още съм основен счетоводител на болница в Пловдив, към този момент 18-а година, 6 години съм наблюдаващ в А група, познавам до болежка съдиите в А група сега, знам им качествата. Аз съм един треньор, който поема един тим в средата на шампионата и няма право на корекции, само че аз имам вяра в тези момчета и имам вяра, че ще защитят името на българското съдийство.”

„ Със сигурност съдийската комисия и аз като ръководител ще мислим в тази тенденция, само че дано не изпреварваме събитията. Млади съдии има, които са ми създали усещане. Аз следя мачове, забавни са ми и има млади момчета, които заслужават да получат късмет.”

„ След няколко дни ще направя едно събитие, на което да представим новите членове, да се срещнат момчетата и с тях. Ще стартираме с това, че би трябвало да се обединят и да бъдат едно цяло. Нямаме време за разнобой, би трябвало да бъдем дружно, да бъдем мощни и да отстояваме на напрежението, него ще го има до края на сезона.”

„ В интерес на истината на мачовете, на които аз съм бил наблюдаващ, не съм усещал напрежение, дали от президенти или деятели на клубовете. Не мисля, че може да има такова напрежение от клубовете. И медиите постановат такова напрежение във връзка с мненията за съдийските отсъждания.”

„ Виждам по какъв начин се разясняват съдийски отсъждания на мач като Арсенал-Милан и на мачове от нашето състезание. Ако мненията бъдат по-спокойни, съдиите са много положителни като качества. Молбата ми е от вас медиите да има най-малко малко повече успокоение.

Сталев разкри и на кой тим е почитател, а разяснява и фотосите си с фланелка на ЦСКА. „ Единствено в живота си и до ден-днешен съм почитател на Милан. Въпреки всичко мисля, че може да има малко повече приемливост. Нашите съдии са положителни, Кабаков и Ники Попов го потвърждават с оценките си в Европа. От българските тимове не съм почитател на никой и съм го доказвал и като арбитър. Наистина не съм. Единственият тим, който съм приел и дори съм член на фенклуба, е Милан.”

"Това е един шампионат сред здравни заведения в Пловдив и просто тимовете бяха облечени в екипите на Левски, ЦСКА, Славия...Така се падна. "

Сталев отхвърли да дава оценки на предходния началник на съдиите Петър Петров. „ Няма да разясня решвнията на предходния ръководител Петър Петров, с него съм в положителни връзки. Мога да изкажа чисто субективно моето мнение. Може би в действителност, би трябвало да се огледат нещата и да се реши, че за този мач Кабаков не е бил подобаващ, само че това си е преценка и не желая да я разясня. Нито мога да го обвиня, нито да го оправдая.”

А има ли задоволително качествени съдии, които да управляват идните дербита Левски-ЦСКА? „ Аз мисля, че има, аз ги знам, познавам ги доста добре. Всички са минали през погледа ми и мисля, че има такива хора, които да изкарат тези мачове, стига и ситуацията да е естествена.”

Искам да благодаря и на клубовете и футболистите в последния кръг, те се държаха по европейски метод.”

„ Не се тормозя, каквото зависи от мен ще го направя, с цел да се вдигне равнището на съдийството. Ако някой реши, че това не е ок, няма проблем да приключим, когато би трябвало. Това може да се случи след 10-12 години.”

„ Нямам желание да трансформирам нещата, преценката ще бъде моя и аз ще си нося следствията. Няма по какъв начин да не се преценявам с Марк Бата, има спогодба, само че решенията ще ги взимам аз.”

Сталев разяснява и съгласно него доста по-тежкият интервал за съдиите през 90-те години. „ Даже не може да се приказваме за борби, нещата са извънредно спокойни. Даже се шегувахме с мои сътрудници, че в този момент, в случай че свирим, няма да излизаме от центъра. Няма го това напрежение от нашето време, въпрос на душeвност е, хората са разнообразни, ние бяхме закърмени с това напрежение.”

„ Около тях сега е много по-спокойно, само че пък методът им на напредък, душeвност, те се оправят добре. Част от това потомство са Светльо Тодоров, Ники Тодоров, Кабаков хвана от това потомство.” Аз мога да кажа искрено, че един мач като Нефтохимик-Левски, Нефтохимик-Славия на това време беше доста по-голямо от това в този момент.”

В края Сталев разяснява и тематиката с VAR и дали въобще в миналото е допустимо системата да бъде въведена и у нас. „ Това ще е решение може би на БФС, на Изпълком или на някоя от комисиите. Аз нямам сега визии по този въпрос. Ако това нещо не натрапва, както се прави в Италия сега, там имаме спогодба, че имат 1-2 положения на полувреме, по този начин би трябвало да оказва помощ.”
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР