Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече

...
Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Суперхраните влизат в менюто на детските градини

Новият алманах с предписания за храненето в детските градини към този момент ще включва и така наречен суперхрани. Той ще бъде утвърден при започване на идната година и градините ще имат опция да оферират на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.

От менюто на децата към този момент отпадат пържените храни, както и саламите, уточни проф. Стефка Петкова, народен съветник по диететика.

Въведен е и по-висок грамаж за порциите, поради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят 130 грама.

„ Суперхраните в действителност са скъпи - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат осведомени с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме доста обичайни закуски и сме коригирали състава им – понижили сме захарта и солта”, уточни още проф. Петкова.

По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение при положение, че се оферират всекидневно. По думите на консултантът те са по-скоро опция, а не новата норма.

В детска градина " Дъга " наложително преди обяд похапват плод, а за обяд има чорба риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.

Рибата не е от обичаните на децата храни, само че е потребна и е наложителна част от седмичното меню. „ Овесени ядки не обичат, от тази година взехме решение да слагаме овесените ядки в супите, с цел да ги одобряват по този начин”, разяснява Галя Точевска, медицински експерт в детската градина.

Интересът към непознатите и необичани, само че здравословни храни, педагозите разсънват под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чия и киноа, както и към някои екзотични плодове, които напълно скоро ще станат част от менюто в градините.

Експертите са уверени, че въпреки и не наши, новите храни ще се одобряват елементарно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши. „ Ще има и опозиция, само че децата в тази възраст са огромни експериментатори, те желаят да научават нови неща, да пробват нови неща, и аз считам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се пробват у дома да насаждат тази концепция за здравословното хранене”, уточни Емилия Николаева, гл. специалист в Община Враца.

Екатерина Йосифова, от фондация „ За храната”, уточни, че родителите стават все по-активни в храненето на децата им в градината. По думите й към момента е проблем, че се разчита на доста тестени произведения.

Експертите чакат известна опозиция с използването на новите храни. Но считат, че в този момент е моментът децата да привикват и да се срещат с нови случай. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР