Новият робот използва техника на ходене, заимствана от костенурките(снимка: UC

...
Новият робот използва техника на ходене, заимствана от костенурките(снимка: UC
Коментари Харесай

Робот с въздушно захранване, без електроника ходи като костенурка


Новият робот употребява техника на вървене, заимствана от костенурките
(снимка: UC San Diego)

Така наречените „ меки ” роботи * печелят доста внимание в изследователските кръгове, значително с помощта на изгодите за сигурността за хората, които може да се наложи да работят в тяхната непосредственост. Сега инженерната лаборатория на Калифорнийския университет в Сан Диего има забавен нов образец за тази технология под формата на робот, който се зарежда с въздух под налягане и може да се движи без никаква електроника.

Надуваеми съставни елементи и въздушно налягане са двете неща, които играят основната роля в проучванията в областта на „ меките ” роботи. Но множеството от тези решения изискват електронни схеми, помпи и източници на сила, с цел да действат. А това покачва цената и сложността на крайния артикул.

Екипът от Сан Диего е „ мек ” робот, който вместо това се ръководи посредством „ пневматични вериги ”. Те се състоят от система от цилиндрични камери, съставляващи четирите крайници на робота. Камерите работят с осцилиращи клапани, които разрешават въздухът под налягане да влиза и излиза в избрана поредност. Това кара краката да се огъват, отбелязва.

Всеки крайник има три степени на придвижване и когато се прави в вярната поредност, това разрешава на робота да се движи на четири крайници. Екипът е проектирал веригите за пневматично ръководство, с цел да сътвори „ ходеща походка ”, въодушевена от костенурките.
още по тематиката
„ Тази работа съставлява фундаментална, само че основна стъпка към изцяло самостоятелните, ходещи роботи без електроника ”, споделя Дилън Дротман, първият създател на отчета, описващ технологията.

Лесно можем да си представим детски играчки, ходещи по този метод, само че концепцията въпреки всичко е да се основат работни тук-там, където електрониката не може да действа, като да вземем за пример в шахти и ЯМР машини. Екипът се надява да надгради създаването си и да „ научи ” робота да върви и по по-груби терени, преодолявайки по-сложни трудности.

* Меки се назовават роботите, които са проектирани, заимствайки от метода на напредване на живите организми в природата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР