Новият регламент за защита на личните данни поставя на изпитание

...
Новият регламент за защита на личните данни поставя на изпитание
Коментари Харесай

Нов регламента за защита на личните данни в ЕС

Новият правилник за отбрана на персоналните данни слага на тестване бизнеса. Глобите са големи, а смяната визира 80% от бизнеса и всички държавни институции.

Регламентът опазва персоналните данни на близо 500 млн. души в Европейския съюз. Лични данни са както вашите паспортни данни, по този начин и електронния ви адрес и връзка, вашата локация, банкови данни и здравна информация.

Санкция от 20 млн. евро и или 4% от оборота грози фирмите в Европейски Съюз, в случай че не съблюдават новия правилник за отбрана на персоналните данни. Той влиза в действие от 25 май 2018 година и важи за всяка държавна институция или компания, която е имала достъп до данните на 1000 души.

У нас това са 370 хиляди админи, корпорации и държавни институции от лечебните заведения и детските градини до частните компании.

При киберинцидент админите имат период от 72 часа да рапортуват пред Комисията за отбрана на персоналните данни, в случай че укрият тази информация и по-късно случаят бъде оголен, санкцията е 2% от оборота.

Във всяка конструкция, администрираща персонални данни, би трябвало да има чиновник, който да се грижи за опазването им. Той може да бъде квалифициран гратис от Комисията за отбрана на персоналните данни. Регулаторът обаче няма база – постройката, избрана за образование, е пустеещ остарял корпус от военно отделение.

Органът има единствено 70 чиновници, които ще би трябвало да вършат и по 5000 инспекции годишно.

За потребителите обаче новият правилник дава по-голямо улеснение. Те ще имат право да получават повече информация за задачите, с които им се събират персоналните данни или да изискат тези данни да бъдат заличени в интернет да вземем за пример.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР