Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера

...
Новият пункт на Планинската спасителна служба на Седемте рилски езера
Коментари Харесай

Новият пункт на ПСС при Седемте рилски езера ще съкрати значително спасителните акции

Новият пункт на Планинската избавителна работа на Седемте рилски езера ще редуцира избавителните акции с най-малко два часа, оповестиха от Министерство на околната среда и водите.
 Министерство на околната среда и водите
Помещенията са част от Контролно-информационен пункт на Дирекция „ Национален парк Рила “ и ще се употребяват взаимно с отряда на планинските спасители в Дупница. Те към този момент оборудват своите пространства с нужната профилирана техника.

Центърът е построен преди една година, само че заради административни спънки и проточила се междуинституционална връзка, до момента не беше допустимо да се употребява от спасителите.

“За първи път пунктът ще се употребява съгласно договореностите с Българския червен кръст (БЧК) и от представители на Планинската избавителна работа (ПСС), които ще имат и къде да разположат техниката си. Но и за първи път ще разполагат със свое пространство в региона на Седемте рилски езера ”, сподели министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя дружно с Емил Нешев, шеф на ПСС при БЧК, заместник-министъра на околната среда и водите Мария Бояджийска, и.д. шефа на дирекция „ Национален парк „ Рила “ Маргарит Делин, представители на парка, ПСС и министерството оповестиха началото на работата на избавителния пункт, откакто договорът сред Министерство на околната среда и водите и БЧК беше подписан преди няколко дни. Събитието се организира в Посетителски център-Паничище, участваха също регионалният шеф на Кюстендил Ангел Пандурски и кметът на община Сапарева баня Калин Гелев.

“Пунктът е построен преди тъкмо една година, като към този момент са решени административните спънки и е направена организацията по правото на прилагане от страна на ПСС. Приех задачата като персонална идея и с помощта на Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ (НСЗП) и Дирекция „ Национален парк Рила “ към министерството, намерихме решение и успяхме да отстраним всички трудности, с цел да подпишем контракт и ПСС да откри своето място ”, добави министър Карамфилова.
 Министерство на околната среда и водите
Тя акцентира, че обектът е знак на партньорство сред Дирекция „ Национален парк Рила “ и ПСС към БЧК, тъй като идеята е обща - да запазим Седемте рилски езера като неповторим естествен комплекс от международно значение и в това време с предварителна защита и навременни дейности да предотвратим рисковете за човешкото здраве.

Емил Нешев изясни, че новата база дава опцията да се спести време, а планинските спасители да са още по-ефективни, по-бързи и да има повече избавени човешки животи.

“Най-важното е, че ще имаме място, на което да се нареждат всички наши уреди, в това число и здравно съоръжение. Няма да се постанова да транспортираме всякога техника от Дупница до тук в планината, което ще спести най-малко 2 часа в интерес на бърза реакция в незабавни обстановки.

Това е доста значимо за нас, тъй като през годините сме страдали от неналичието на медицински пункт и цялата нужна техника за оказване на незабавна долекарска помощ ”, сподели още шефът на ПСС.

Той изясни, че пунктът към този момент е оборудван с О2, автоматизиран дефибрилатор, уреди за лавинно търсене, шейни, вакуум матраци и други. „ По този метод няма да се постанова такава техника и съоръжение да се транспортират при всяка акция от Дупница до Рилските езера. Това е доста трудоемко, енергоемко, само че и доста забавя дейностите ни на терен. Понякога минутите са решаващи ”, сподели още Нешев.

„ Благодарен съм на всички, които поставиха старания. Това, което зависи от нас, ще създадем, постоянно ще сме разполагаем, с цел да оправдаем доверието, което ни е гласувано.
 Министерство на околната среда и водите
Имайки поради огромния туристопоток, в това число от целия свят, към този момент целогодишно регионът е доста претрупан “, разяснява Кирил Чолаков, шеф на избавителния отряд в Дупница.

“Ето за какво няма нищо по-естествено ПСС да има база, изнесена във високата част на планината, съответно в циркуса на Седемте Рилски езера ”, добави още той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР