Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е застрашена от

...
Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е застрашена от
Коментари Харесай

САЩ може да санкционират президента на РСМ Гордана Силяновска-Давкова

Новият президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова е застрашена от наказания от страна на Съединени американски щати.

На 12 май Силяновска се закле като държавен глава " на Македония ", а не Северна Македония. С това свое деяние президентът наруши Преспанското съглашение и конституцията на личната си страна.

С практическото отказване на контракта с Гърция Силяновска рискува освен да наруши легитимността на клетвата си и да заплаши европейския курс на страната си, само че и да стане обект на наказания от страна на Вашингтон въз основа на президентски декрет, подписан от президента Джо Байдън през 2021 година - Executive Order 14033.

Съгласно указа, Съединени американски щати могат да блокират активи и транзакции за лица, които нарушават осъществяването на интернационалните контракти, като дейно попречват мира и сигурността на Западните Балкани.

Санкциите се ползват против всяко лице, „ което може да е отговорно или съизвършител, или директно или непряко взе участие в нарушаване или деяние, което попречва или заплашва осъществяването на което и да е съглашение или рамка за районна сигурност, мир, съдействие, взаимно признание, или механизъм за отчетност, обвързван със Западните Балкани, в това число Споразумението от Преспа от 2018 година Такива документи са също Охридското рамково съглашение от 2001 година, Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Дейтънското спокойно съглашение, посатновленията на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия и други

В Преспанското съглашение, както и в тълкувателното циркулярно писмо на Министерството на външните работи на Северна Македония, категорично се показва, че потреблението на името „ Северна Македония “ е наложително за всички държавни институции и служби, всички организации и структури, които са основани със закон или са финансирани от страната.

Освен това при всеки ход за анулация на съглашението би трябвало да вземе поради, че Северна Македония към този момент е спечелила необратими изгоди от него - участието в НАТО.

Преспанският контракт бе подписан на 17 юни 2018 година в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в наличието на министър председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Договорът постави завършек на дългогодишния спор за името на Македония сред управляващите в Скопие и Атина.

На подписването участваха специфичният представител на Организация на обединените нации Матю Нимиц, висшият представител за външни работи на Европейски Съюз Федерика Могерини и комисарят за разширение Йоханес Хан. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР