Новият президент на Панама Лаурентино Кортисо предложи неговата страна да

...
Новият президент на Панама Лаурентино Кортисо предложи неговата страна да
Коментари Харесай

Панамският президент предлага посредничество във Венецуела

Новият президент на Панама Лаурентино Кортисо предложи неговата страна да посредничи сред венецуелското държавно управление и опозицията, с цел да се реализира демократично и контрактувано по пътя на договарянията решение на актуалната рецесия, съобщи Агенция Франс Прес.

Кортисо, който встъпи в служба на 1 юли, направи това предложение в изявление за телевизия Си Ен Ен. В него той отхвърли концепцията за възможна непозната военна интервенция във Венецуела. "Не имам вяра, че решението на рецесията във Венецуела може да бъде решение, реализирано с оръжия ", сподели новият панамски водач. "Сега е най-подходящият миг, с цел да се реализира едно изцяло, контрактувано посредством договаряния, демократично решение ", добави той.

Неотдавна венецуелският опозиционен водач Хуан Гуайдо, който се самообяви за краткотраен президент на Венецуела и бе приет за подобен от петдесетина страни, разгласи, че венецуелският парламент скоро ще утвърди връщането на страната в Междуамериканския контракт за взаимопомощ. Това районно съглашение за взаимна военна отбрана дава юридическа рамка за възможна непозната военна намеса. Президентът на Панама предизвести, че възможни военни дейности във Венецуела ще провокират доста гибел и ще продължат дълго.

Съединени американски щати, които желаят отдръпването на венецуелския президент Николас Мадуро и които първи признаха Гуайдо, на няколко пъти загатнаха опцията за военна намеса, с цел да бъде заставен Мадуро да се отдръпна от властта.

Съединени американски щати направиха военна намеса в Панама през 1989 година, с цел да смъкват диктатора Мануел Нориега. Според формалните данни в нея са починали 500 души, само че разнообразни източници приказват за няколко хиляди погубен.

За Венецуела в този момент новият панамски президент пледира за решение, което ще включва краткотрайно държавно управление и дата за демократични избори. Тези избори може да се състоят в края на годината или при започване на 2020 година Предложението на Кортисо идва сега, в който договарянията сред представители на венецуелското държавно управление и на опозицията бяха възобновени през вчерашния ден на остров Барбадос. Това е трети кръг на диалози от май. Двата първи кръга се състояха в Осло, само че не дадоха резултати.

Новият панамски президент съобщи, че страната му е подготвена да одобри последващи договаряния на своя територия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР