Новият президент на България се казва отново Румен Радев, а

...
Новият президент на България се казва отново Румен Радев, а
Коментари Харесай

EXIT POLL: България избра шестия си президент

Новият президент на България се споделя още веднъж Румен Радев, а вицепрезидент на страната ни ще бъде Илияна Йотова. Досегашният държавен глава има смазваща преднина от над 30% пред съперника си на балотажа.

Избирателната интензивност към 19.00 ч. е била 29.1%.

Както е по регламента на ЦИК медиите през целия ден нямаха право да демонстрират планирани резултати. В 20.00 ч. излязоха и резултатите от EXIT POLL*, които демонстрират подреждането на претендентите (бел. ред. тук не са включени гласовете от секциите в чужбина ).

Ето и цифрите от „ Галъп Интернешънъл “ за:

Румен Радев/Илияна Йотова – 65.7%

Анастас Герджиков/Нявяна Митева-Матеева – 31.5%

Ето и цифрите от „ Тренд “ за:

Румен Радев/Илияна Йотова – 64.5%

Анастас Герджиков/Нявяна Митева-Матеева – 33.6%

На първия тур на президентските избори, борещият се за втори мандат Румен Радев имаше солидна преднина от над 20% (окончателни резултати на първи тур: Румен Радев – 49.41%; Анастас Герджиков – 22.82%).

Изборите предходната неделя (14 ноември) бяха 2 в 1 – по едно и също време за президент и за парламент, а изборната интензивност беше извънредно ниска. Именно това наложи и провеждането на днешния балотаж.

*EXIT POLL е допитване до гласоподавателите за техния избор незабавно откакто те изоставен изборните секции. Тези експресни изследвания се вършат нормално от наети от медиите социологически организации, с цел да бъдат получени ранни индикации за развоя на резултатите в изборния ден.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР