Новият премиер на Косово Албин Курти обеща да отмени поне

...
Новият премиер на Косово Албин Курти обеща да отмени поне
Коментари Харесай

Косово ще отмени частично митата за вносни сръбски стоки

Новият министър председател на Косово Албин Курти даде обещание да анулира най-малко част от вносните мита за сръбски артикули, предадоха Ройтерс и ДПА.

" От 15 март ще отменим митата за първични материали, внасяни от Сърбия и Босна и Херцеговина ", сподели той на конференция.

" Това е симптом за благосклонност и подготвеност да уредим комерсиалните, икономическите и политическите въпроси сред Косово и Сърбия ", добави той.

Курти сподели, че в случай че Сърбия спре да желае от други страни да се откажат от признаването на Косово, ще бъдат отстранени митата върху всички артикули от 1 април за период от 90 дни.

Изявлението на Курти бе направено след мощен напън от страна на Европейския съюз и Съединените щати. Той загатна, че чака страната му да бъде възнаградена за това, най-много като бъде вдигнат визовият режим за жителите на Косово, означи ДПА.

През 2017 година сръбският експорт за Косово е бил в размер на 450 милиона евро, осведоми Българска телеграфна агенция.

През ноември 2018 година Косово вкара мита, откакто Сърбия блокира участието му в интернационалните организации, в това число Интерпол и ЮНЕСКО. Мита бяха въведени и за артикули, създадени в Босна и Херцеговина, защото нейната административна единица Република Сръбска блокира признаването на Косово.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР