Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обеща

...
Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков обеща
Коментари Харесай

Георги Чолаков: Ще се боря да не бъде премахнат нито един административен съд

Новият ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков даде обещание да не се стига до закриването на нито един административен съд, само че позволи, че тук-там може да има реорганизации, редуциране на бройки или пренасяне.

" Ще се боря да не бъде отстранен нито един административен съд. Може да има метаморфоза на бройките. Да, в случай че някъде административните съдии са допълнително от това, което има като натовареност, може да се организира процедура по редуциране или пренасяне ", съобщи Георги Чолаков в предаването " Преди всички " по Българско национално радио (БНР).

По думите му има " неравномерно натоварване сред съдилищата " в страната и даде образец: " В Бургас са свръх-натоварени, имат над 20 каузи на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април аз ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас ", съобщи Чолаков.

От началото на мандата му преди към четири месеца, той е обиколил 28-те административни съдилища. Един от изводите от тази обиколка, е че " административното правосъдие е с двойно по-голяма натовареност от общото. Гражданите към този момент знаят, че могат и жалят интензивно актовете на администрацията. Административният съд би трябвало да бъде покрай жителя, който търси отбрана ", счита още ръководителят на Върховен административен съд. Една от задачите му е да реализира понижаване на тежестта върху институцията, за което е сезиран и Конституционния съд:

" Конституционният съд да пояснява наредбата на член 125 алинея 2 от Конституцията дали конституционният законодател е упълномощил наложително на Върховния административен съд да преглежда и се произнася по правомерност на актове на министри и на Министерски съвет. Едно такова пояснение би помогнало Върховният административен съд да не гледа като първа инстанция всички актове на министри и на Министерски съвет ", съобщи Чолаков.

Той е последовател на концепцията за основаването на така наречен Централен административен съд - чисто нов съд, който да гледа част от делата, които в този момент се движат от Върховен административен съд. В края на предходната година ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов и заместникът му от Обединени патриоти Християн Митрев внесоха в Народното събрание промени за основаването на сходна инстанция.

Чолаков, който малко откакто беше определен, съобщи, че не харесва властническия жанр на ръководство на предшественика си Георги Колев описа, че е подхванал метаморфоза на делата, които се гледат от обособените отделения.

" Преместих една материя от едно поделение в друго, с цел да може там да се освободи опция да влезе бърза материя ", съобщи ръководителят на съда. " Така всички отчуждавания също са пренасочени в друга материя, като уволненията ги преразпределих сред три отделения. Тези, които са във Втора гилдия, които се занимават с този тип каузи, тъй като е рисково тези каузи да се разпилян сред всички съдии и това ще докара до много спорна процедура. Затова делата за уволнения си останаха в границите на Втора гилдия ", споделя още ръководителят на съда.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР