Новият председател на Съвета на децата е Ива ИвановаИва Иванова

...
Новият председател на Съвета на децата е Ива ИвановаИва Иванова
Коментари Харесай

Новият председател на Съвета на децата е Ива Иванова

Новият ръководител на Съвета на децата е Ива Иванова
Ива Иванова – представител на Област Монтана, е новият ръководител на Съвета на децата към Държавната организация за протекция на детето. Тя бе определена единомислещо по време на второто постоянно съвещание на Съвета за 2018 година, което се организира в гр. Пловдив в интервала 30 септември – 2 октомври. Неин заместител ще бъде Галина Вълчева от Област Хасково. За секретар беше избрана Даниела Стоева, която съставлява мнението на децата от Област Сливен, оповестиха от ДАЗД.

Ива е член на Съвета на децата за втори мандат, а Галина и Даниела – са в средата на първия си двегодишен мандат.

Новите ръководител и заместник-председател, като представители на детския съвещателен орган към ДАЗД, са взели участие в редица национални и интернационалните срещи, сполучливо популяризирайки българския модел за детско присъединяване и правото на децата да изричат мнение.

Ръководството на Съвета на децата даде обещание да работи за насърчаване на опциите гледната точка на младежите да се взема поради на локално и национално равнище по всички въпроси, касаещи децата и за активизиране на работата по места на всички членове.

През първия ден от престоя си в гр. Пловдив, консултативният орган дискутира петте съществени тематични области, изграждащи новата Национална тактика за детето 2019-2030. Децата излъчиха петима представители, които показаха вижданията на Съвета по целите по време на Националната консултативна среща, проведена от ДАЗД и Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Момичетата и момчетата потвърдиха, че има причина мнението им да бъде чуто при правенето на толкоз значим народен документ, какъвто е Националната тактика. Те насочиха апел и предизвикателство към виновните възрастни за основаване на ограничения, които да развиват гениите и опциите им, и дадоха оферти за справяне с част от трудностите, които срещат децата в цялата страна всекидневно.

По време на съвещанието младежите взеха решение за смяна на Устава на Съвета и Процедурата за избор на членове, с цел да може децата, получили интернационална протекция, да бъдат част от детския съвещателен орган. В Националната комисия за избор ще бъдат включени представители на организации, работещи непосредствено с тях, а кандидатстването им ще бъде подкрепено от Върховния комисариат за бежанците на Организация на обединените нации в България. Сред главните условия за кандидатстване е условието децата, получили интернационална протекция, да имат опция да се схващат с останалите членове на български език и да са се открили трайно в България.

Представителите на младежите възнамеряваха развиването на Националната акция „ Живот без принуждение за всички деца “ с мото „ #ДЕЙСТВАЙ! “. Всеки от тях заявява, че ще бъде самодеен и ще провежда в региона си разнообразни действия за популяризирането на Кампанията. Основна част ще бъдат специфични часове в учебно заведение, които ще бъдат снимани и оповестени в уеб страницата на самодейността www.decabg.eu.

След това описаха за резултатите от провеждането на лятната самодейност „ Здравословно и безвредно лято “ и възнамеряваха реализирането на самодейностите „ Седмица на толерантността “ и „ Седмица на правата “ през месец ноември.

По време на съвещанието бяха връчени удостоверенията за присъединяване в Съвета на децата на досегашния ръководител и 11 членове, чийто 2-годишен мандат завърши. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР