Новият председател на Съдийската комисия към БФС - Виктор Касай,

...
Новият председател на Съдийската комисия към БФС - Виктор Касай,
Коментари Харесай

Касай: С Борислав Михайлов имаме една и съща цел

Новият ръководител на Съдийската комисия към БФС - Виктор Касай, бе специфичен посетител в предаването " Домът на футбола " по Диема Спорт, където разкри любопитни детайлности от идните му проекти, свързани с родния футбол.

" Не е въпросът, че след Русия поемам България. Търся ново предизвикателство, където мога да съм потребен с възстановяване на равнището на съдийството. Сега е уместно време, тъй като българското съдийство се нуждае от нов подтик. България и Унгария имат доста общи неща - дребни страни с не доста съдии, само че това способства за по-доброто развиване на качеството на реферите. Може да им се обърне повече внимание по настрана ", съобщи Касай.

" Подобряването на съдийството е неспираща активност. Ако работите 10 години по усъвършенстването, това отново няма да е задоволително. Появяват се нови провокации, промени. Договорът ми е за година и половина, само че това е просто първата стъпка. Всичко е допустимо да се случи след този интервал. "

" Имах предварителни диалози с Президента Михайлов. Обсъждахме обстановката онлайн, след това се срещнахме. Оказа се, че имаме една и съща цел. Неговото предпочитание е да усъвършенства работата на Семеен кодекс, аз одобрих да дам моя опит, с цел да се реализира. "

" Кабаков е едно от най-коментираните имена в европейското съдийство, само че нямам изключително огромна информация върху българските съдии. Запознах се с броя на тимовете, структурата на шампионата, гледах някои обстановки от efbet Лига. Опитвам се да се изучавам ден за ден. "
 Ръководството на БФС организира работна среща с представителите на ДЮШ
Ръководството на БФС организира работна среща с представителите на ДЮШ

С цел построяването на единна тактика както за развиването на ДЮФ, по този начин и за надзор върху процесите при построяването на младите футболисти

" Не забравяйте, че ВАР е нов план в България. УЕФА няма да назначи за топ мачовете ВАР съдии с дребен опит. Трябва да се натрупа опит и в случай че след време някой арбитър покаже качества, може да продължи дружно с Кабаков в екип ", призна Касай.

" Ще работя с младите и с по-опитните, няма значение какви са. Важно е отличното показване на терена. Ако не имаме вяра на новите съдии, на новото потомство, може да изпуснем шанса да предлагаме съдии за европейските клубни шампионати в бъдеще. "

" Вече се срещнах с някогашния ръководител Костадин Гергинов. Предстои ми среща с ВАР мениджъра Петър Петров. Ще получа детайлна информация, след към 10 дни ми следва предсезонния семинар на съдиите. Това е значимо, тъй като желая да ги опозная. Поканих в екипа си моя някогашен асистент-съдия от кариерата Георги Ринг. Той ще бъде дясната ми ръка, само че всеки ще има своя значим принос. Сам не мога да трансформира нищо, нуждая се от мощен екип. "

" След разискване на идните срещи е редно аз да поема отговорност за назначенията. Аз поемам тежката задача да назначавам реферите на всеки мач в елита. "

" Искам да виждам резултати от работата си. Ако един арбитър се оправя добре, то той ще бъде претрупан с повече мачове. Този, който сбърка, би трябвало да поеме отговорност. Неутралитетът на всеки съдия е от извънредно значение. Всяко одобряване в ранглистите ще бъде по отношение на представянето на терена, аз ще дам еднакъв старт на всички, с цел да се потвърдят. "

" През 2000г. свирих в Плевен, по-късно имах мач на националния ви тим, само че не съм имал шанса да срещна повече български тимове през кариерата си. В рамките на 13 години имах щастието да съм част от топ съдиите в Европа, не мога да дефинира един обичан мач. Съдийството е моята пристрастеност, виждам клипове от заран до вечер, не преставам да се изучавам. "

Виктор Касай си напомни и първото присъждане на углавен удар след намесата на ВАР.

" Ако си квалифициран добре, ще имаш шанса да не направиш неточност. Но неизбежно има неточности, просто би трябвало да ги редуцираме до най-малко. Не очаквайте да няма такива, това е невероятно във футбола. "

" Съдийският наблюдаващ би трябвало да е преподавател. Лесно е да отсъдиш кое е правилно и кое е неверно решение. По-важното е какъв съвет ще дадеш на съдията да не позволява неточности. Трябва да бъде наставник, а не просто буквалист дали има дузпа, или не. Това могат да го вършат и почитателите ", приключи Касай.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР