Новият председател на парламента Вежди Летиф Рашидов е скулптор и

...
Новият председател на парламента Вежди Летиф Рашидов е скулптор и
Коментари Харесай

Кой е новият шеф на НС Вежди Рашидов

Новият ръководител на Народното събрание Вежди Летиф Рашидов е ваятел и министър на културата в първото (2009 - 2013 г.) и второто (2014 - 2017 г ) държавно управление на Бойко Борисов. Шест пъти е избиран за народен представител, за последните избори на 2 октомври е претендент от Пловдив.

За ръководител бе определен с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " Български напредък ". 70-годишният Рашидов е най-възрастният депутат в сегашния парламент. Номинацията му бе препоръчана и на 20 октомври (четвъртък), само че тогава той се отхвърли.

Роден на 14 декември 1951 година в Димитровград и е етнически турчин. До седми клас живее в сиропиталище, откакто майка му умира, когато той е на 10 години. После приключва Художествената академия, където по-късно преподава и е любим на учениците си. Автор е на книгата " Изкуство и власт ". Член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) от 2004 година По случай 50-ата му годишнина, през май 2002 година, Рашидов е награден с медал " Стара планина ".

Водил е листата на ГЕРБ в Кърджали. По думите му в началото е отказвал да стане министър на културата, само че не могъл да откаже на Бойко Борисов.

През 2005 година Рашидов беше задържан за побой над служител на реда пред Столичната община след спор за паркиране. Тогава скулпторът беше общински консултант от групировката " Другите за София ". Заради абсурда беше образувана специфична парламентарна комисия, която най-после го оправда. През 2002 година е награден с медал " Стара планина " от президента Георги Първанов. Поводът е 50-ият рожден ден на скулптора.

През 2015 година провежда след 5-годишна подготвителна работа галерия на български културни полезности в Лувъра. Мероприятието поражда скандал в София поради въпроси като командировъчни на публицисти и хонорар на хорист.

През 2016 година поражда мощно публично неодобрение след намерено писмо на Рашидов, в което той се изрича за журналиста Георги Ангелов, че " също е на държавна ясла ". Следват претенции за оставка и отвод тя да бъде подадена.

Известен със скулпторите си и с анти-ДПС позицията си. В изявление няколко дни след изборите през 2009 година той сподели: " Българските турци са смачкани от обръчите на Доган. В регионите, доминирани от Движение за права и свободи, няма политически, а стопански проблеми. "

Бил е непосредствен до " Мултигруп ". По мотив на рождения си ден на 14 декември 1996 година е награден от Илия Павлов с купата " основен мултак на републиката ".

Женен, има наследник.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР