Новият председател на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача

...
Новият председател на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача
Коментари Харесай

Икономиката на еврозоната се е забавила в края на годината

Новият ръководител на ЕЦБ Кристин Лагард ще има нелеката задача да помогне на стопанската система на еврозоната да усили растежа си.

Икономиката на еврозоната и Европейски Съюз е траяла да се забавя в края на предходната година. Предварителните данни на Евростат демонстрират, че брутният вътрешен артикул (БВП) във валутния съюз и Европейски Съюз е повишен през последното тримесечие със символичните 0.1% спрямо предходното. На годишна база растежът е надлежно 1% и 1.1%. Трябва да се има поради, че данните могат да бъдат поправени, когато се разгласяват резултатите за обособените страни по-късно през идващия месец. Досега единствено Франция разгласи, че в края на миналата година стопанската система ѝ изненадващо се е свила.

Сезонно поправеният Брутният вътрешен продукт нараства също с 0.1% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз през четвъртото тримесечие спрямо предходното. През третото тримесечие покачването и в двете зони беше с 0.3%. На процедура тримесечният растеж и в двете зони не е бил толкоз невисок от първото тримесечие на 2013 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В съпоставяне със същото тримесечие на миналата година сезонно поправеният Брутният вътрешен продукт нараства с 1% в еврозоната и с 1.1% в целия съюз. Резултатът още веднъж е по-слаб спрямо предходното тримесечие, когато растежът е бил надлежно 1.2% и 1.4%.

Според първа оценка на годишния напредък за 2019 година въз основа на тримесечните данни Брутният вътрешен продукт нараства с 1.2% в еврозоната и 1.4% в целия Европейски Съюз. Тези данни са надалеч от регистрирания от Съединени американски щати стопански напредък от 2.3% през предходната година, въпреки че и оттатък Океана растежът се забави.

Преди излизането на подробни данни е рано да се проучват съответните аргументи за слабия напредък, само че най-вероятно част от тях са вследствие на проблемите в Германия и отрицателните резултати от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Неочаквано стесняване във Франция

Икономиката на Франция ненадейно се е свила леко през последното тримесечие поради закъснение на темпа на потребителските разноски и бизнес вложенията, както и понижаване на складовите наличия на фирмите. Изненадващо мощното закъснение е удар за президента Еманюел Макрон, който до момента сочеше устойчивия напредък и основаването на работни места като основа за промените си, ориентирани към стимулиране на бизнеса, отбелязва Reuters.

Брутният вътрешен продукт на втората по величина стопанска система в еврозоната се е свила с 0.1% през четвъртото тримесечие на 2019 година по отношение на предходното, когато набъбна с 0.3%. Според френската статистическа работа повишаването на потребителските разноски се е забавило до 0.2% през последните три месеца на 2019 година при 0.4% през предходните три. Бизнес вложенията също забавят темпа си на напредък - от 1.6% на 0.3%.

Данните за четвъртото тримесечие значат, че през 2019 година френската стопанска система е повишена с 1.2%, което дава отговор на прогнозите на държавното управление макар слабия завършек на годината.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР