Новият подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и

...
Новият подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и
Коментари Харесай

Нено Димов и учени опазват водните ресурси с нови мерки

Новият метод за запазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и подготвяните промени в Закона за водите разискаха в Съвета на учените към министъра на околната среда и водите Нено Димов в Министерство на околната среда и водите.

Директорът на дирекция " Управление на водите " на Министерство на околната среда и водите Илияна Тодорова разяснява, че предлагането за смяна на режима в България има за цел да подсигурява опазването на водните запаси , като се вкара възприетата от Европейската общественост идея за отбрана на водите за питейно-битово водоснабдяване на база оценка на риска. Проектът на промени планува въвеждане на три равнища на отбрана - " предпазен пояс ", " охранителна зона " и " зони за отбрана на водите " .

Тодорова изясни, че измененията в закона ще бъдат разисквани на необятна полемика с всички заинтригувани страни. Ще се даде опция локалните общности и стопанските субекти да защитят интереса си . С полемиката в Съвета на учените се дава начало на разискванията на експертно равнище.

" Едно от първите провокации беше това по какъв начин да интегрираме другите системи за наблюдаване на качеството на атмосферния въздух - системата за цивилен мониторинг, на Изпълнителна агенция по околна среда и на Столичната община, за което работим дружно с Национален институт по метеорология и хидрология и Физическия факултет към СУ " Св. Кл. Охридски ". През тези месеци получихме самостоятелна експертна оценка и по съответни проблеми - за предпазена зона " Калиакра " и за естествен парк " Витоша " , добави министърът.

 Мерките за чист въздух са неефективни, подлагат на критика „ Активни консуматори “
Мерките за чист въздух са неефективни, подлагат на критика „ Активни консуматори “

По-високият налог върху старите коли няма да промени автопарка

" Водата е обект на основен интерес в цялата човешка активност и по тази причина е значимо да се откри салдото сред това по какъв начин да я използваме и за питейни потребности, за възобновима сила и за напояване ", добави Димов.

" Желанието на министерството е нашият теоретичен съвет да е първият кръг от хора , който преглежда предложенията за промени в Закона за водите. Затова през днешния ден започваме полемика, която ще се разшири и с други институции и заинтригувани организации ", разяснява Нено Димов.

 Нено Димов с една дума трансформира обстановката на Витоша Обновена
Нено Димов с една дума трансформира обстановката на Витоша

В проекта за Витоша " неразрешено ", да се смени с " позволено "

" Изцяло поддържам тези оферти, тъй като те са в отбрана на питейните води ", разяснява доцент Ирина Костова (УАСГ). Положителни мнения за новия режим на запазване на питейните води показват и други членове на Съвета . Сред участниците в съвещание са още почетните членове акад. Александър Александров, проф. Никола Колев и проф. Георги Цанков, както и проф. Христомир Брънзов (НИМХ към БАН), доцент Анна Ганева (ИБЕИ към БАН), доцент Петинка Галчева (Шуменски университет), доцент Христо Хинков (НЦОЗА), проф. Валентин Колев (ТУ София) и комисар доцент Иван Тодоров (Академия на МВР).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР