Новият План за възстановяване и устойчивост е по-амбициозен и добър

...
Новият План за възстановяване и устойчивост е по-амбициозен и добър
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Не поемаме ангажимент за затваряне на Марица Изток. Безплатното саниране остава |

Новият План за възобновяване и резистентност е по-амбициозен и добър от предшестващия. В него са заложени 7 напълно нови промени. Освен че ще отключи над 12 милиарда лв. вложения, той ще притегли нови 8 милиарда.

Това разяснява от парламентарната естрада вицепремиерът по евросредствата Атанас Пеканов, който депутатите изслушаха през днешния ден.

Пеканов на два пъти анонсира, че служебното държавно управление не поема ангажимент за затваряне на топлоцентралите в Маришкия басейн, тъй като този въпрос не би трябвало да се взема решение от едно служебно държавно управление в служебните дни от мандата му. Той уточни, че за преструктуриране на тецовете има и други принадлежности с изключение на Плана - да вземем за пример Фонда за обективен преход. Според Пеканов няма по какъв начин да 7-8 седмици, за които е направен модифицираният проект за развиване, да се съставни нова цялостна визия за бъдещето на тези централи.

Безплатното саниране не е спряно. Спира се единствено санирането на еднофамилни здания, а съфинансиране е планувано единствено за постройките с висок енергиен клас. Такъв метод е стопански изискан, освен това с присъединяване си гражданите ще бъдат по-ангажирани и взискателни към осъществяването, към предходното имаше доста забележки, сподели Пеканов в отговор на въпрос от народен представител. За останалите жилищни здания се резервира 100-процентовото финансиране, съобщи вицепремиерът.

" Не всяко нещо, което за нас е значимо, може да влезе в този механизъм ", разяснява Пеканов, представяйки акцентите в новия проект: в образованието се надграждат съществуващи планове плюс нов план за народен STEM център за образование на учители. В опазването на здравето се сменя фокусът - от саниране на здания към обезпечаване на инсталация, Бърза помощ по въздуха, центрове за реакция при инсулти в страната, платформа за образна диагностика. Повече средства има за просвета и по-специално за икономическо възобновяване посредством просвета. В енергийната сфера са добавени 3 нови плана - за стимулиране на ВЕИ силата, за либерализация на пазара на дребно на ел. сила и основаване на комисия, която ще сформира пътна карта за климатична индиферентност. Финансират се планове за слагане на ВЕИ на покривите. 

Отворени въпроси остават бъдещето на въглищните райони и централи и решението за промяна за господство на закона и правораздаване. Решението на последната би трябвало да бъде взето в тази постройка, съобщи Пеканов.

В плана за пръв път се планува промяна за гарантиране на индексирането на минималните приходи. 

" Напоителни системи "

Пламен Абровски, Има Такъв Народ, насочи рецензии, че в проекта не е заложен план за " Напоителни системи " и този огромен проблем за земеделието остава неуреден.  " В последните 12 години " Напоителни системи продаде за скрап една голяма част от оборудванията за напояване ", сподели Абровски.

" Не беше елементарно решение. Напълно споделям значимостта на този план. Проблемът е, че дълго време по него не са направени нужните условия, с цел да бъдат покрити условията на Европейска комисия. Тя е посочвала плана като най-проблемен ", отговори Пеканов. Според него по плана не е показан Оценка на въздействието върху околната среда (оценка на въздействието върху околната среда), нито за кумулативното влияние, както и други нужни за утвърждение данни.  " Не можеше да се случи за 3-4 седмици. Изглежда в някои институции в страната експертният капацитет е бил също нарязан на скрап. Търсят се в този момент обезщетителни механизми. Тези 850 милиона не са били предпазени досега ", сподели Пеканов.

Бившият аграрни министър от ГЕРБ Десислава Танева репликира, че в връзката с Европейска комисия проблеми не е имало. Пречки, съгласно Танева, е основал самият екип на Пеканов, въвеждайки след 28 май условие за кумулативна оценка. " Но даже тази смяна не значи, че не трябва да се предлага планът. Всичко е въпрос на политическа воля ", заключи депутатката. 

" И ние, и вие знаем, че това не е правилно. Много е неловко, когато се манипулира от тази естрада ", отговори ѝ Пеканов.

" Как ще се помогне на земеделците, на дребните фамилни фермери. Аз съм определена от Добруджа и там питат по какъв начин тези средства ще доближат до тях. Няма и нито думичка за горите ", попита Албена Върбанов от Демократична България. " Трябва да установим защо ще бъдат разходвани тези средства, търсят се буфери, ще бъдат увеличени средствата за земеделие. Увеличили сме и средствата за биоразнообразие ", отговори вицепремиерът.

Множество наранени страни, групи, жители са били забравени. Кой е изготвил проекта и дали това е станало по открит и обществен метод, попита Станислав Анастасов от Движение за права и свободи. Планът е направен от министерствата и институциите, съобщи Пеканов.

Мая Манолова, ИБГНИ, попита за какво финансовата поддръжка за бизнеса е понижена от 900 млн. на 500 млн. лв.. Според Манолова това ще докара до в допълнение задлъжняване. 

" Разбирам терзанията. От макроикономическа позиция в този момент помощта е значима. Балансът какъв брой да са грантове и заеми предстои за полемики. Може да се рекалибрира и да се усили опцията за грантове ", уточни създателят на проекта.

Ивайло Кожухаров, Има Такъв Народ, разкритикува вицепремиера, че туристическият бранш е напълно подценен. По думите на Пеканов проектът не е секторен, а в границите на последните 7-8 седмици не били постъпили хрумвания за туристическия бранш, които да могат да бъдат предпазени пред Еврокомисията.

Стефан Тафров от Демократична България попита какво е планувано за превъзмогване оперативни стратегии, може да влезе в Плана, не гледайте на него като на продължение на оперативните стратегии. Магистрали съвсем по никакъв метод няма да бъдат позволени на правилото " do no significant harm " (не причинявайте значими вреди " ) на околната среда, коментира Пеканов. Той добави, че с понижението на парите за София даже се намаляват стъпки за увеличение на националните несъответствия. 

Движение за права и свободи, Джевдет Чакъров, репликира, че частният бранш не е взет в задоволителна степен под внимание, а грантовете от Европейски Съюз за бизнеса са преформулирани с гаранции по заеми.

Димитър Делчев, ИБГНИ, се застъпи са промяна във ВиК бранша. Той цитира образец с област Добрич, където огромна част от водата се докарва с помпи на ток и единствено 10-20% от нея стига до потребителите, другата изтича от тръбите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР