Новият пилот на тима на Aston Martin във Формула 1

...
Новият пилот на тима на Aston Martin във Формула 1
Коментари Харесай

Фетел: Няма никаква логика спринтовете да заменят квалификациите

Новият водач на отбора на Aston Martin във Формула 1 Себастиан Фетел съобщи по време на представянето на болида AMR21, че не намира логичност в концепцията за осъществяване на спринтови надпревари вместо съботните квалификации.

Организаторите на шампионата имат намерение да опитват с новия формат в три от спортните уикенди през 2021 година и в случай че той събере задоволително позитиви, да бъде въведен напълно през 2022 или 2023 година. Този опит ще се организира на пистите „ Жил Вилньов “, „ Монца “ и „ Интерлагос “. Тогава обичайна подготовка ще се организира в петък следобяд и тя ще дефинира стартовият ред за съботното спринтово съревнование. Самото то ще е с дължина от 100 километра и класирането от него ще образува стартовата решетка за неделното Гран При, което ще резервира обичайна си дължина от 305 километра.

Тази концепция получи цялостна поддръжка от страна на тимовете по време на последната Комисия на Формула 1, като сега работна груба почиства последните елементи по отношение на формата. Те би трябвало да бъдат финализирани преди началото на сезона в края на месец март, когато се чака да бъде доказано и неговото въвеждане като „ пробен “ за 2021 година.

„ Не знам каква е концепцията зад този формат. На мен не ми харесва. Защо ни е да имаме край преди финала? Каква е логиката в това? Аз не го разбирам. Естествено в случай че има съревнование в събота, ще би трябвало да вземам участие тъй като аз желая да карам и в неделя, само че от моята позиция няма логичност в този формат “, съобщи четирикратният международен първенец.

Според него, Формула 1 има доста по-големи проблеми за решение, от едвам се занимава с формата на спортните уикенди.

„ Имаме неделно съревнование, което през последните десетилетия е било към 300 километра и това е било главното тестване за уикенда. Мисля, че в случай че въвеждаш нещо сходно, то значи, че ти имаш нещо, което би трябвало да промениш с изключение на формата. Може би отделянето на вниманието от главния проблем е метод той да бъде закърпен, вместо решен “, приключи Фетел.

Германецът, не е единственият водач, който се разгласи като черноглед по отношение на новия формат. Дуото на Red Bull Макс Верстапен и Серхио Перес дефинираха този опит като рисков, до момента в който Даниел Рикардо е на мнение, че това ще отнеме от вниманието на неделното съревнование. На тъкмо противоположното мнение е ръководителят на Mercedes Тото Волф, който дефинира опита, като нещо, което Формула 1 е задължена да тества.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР