Новият парламент на Полша започна дебат за възстановяване на правителственото

...
Новият парламент на Полша започна дебат за възстановяване на правителственото
Коментари Харесай

Новият парламент на Полша обсъжда отмяната на забраната за държавно финансиране за ин витро оплождане

Новият парламент на Полша стартира спор за възобновяване на държавното финансиране за ин витро оплождане

ByThe Associated Press, 22 ноември 2023 година, 8:20 ч.

ВАРШАВА, Полша -- Новият парламент на Полша в сряда стартира спор за възобновяване на държавното финансиране за ин витро оплождане като първи закон след избори, при които консервативната партия, която я беше забранила, загуби контрола върху законодателната власт.

Членовете на новото центристко болшинство споделиха, че е алегорично да стартират мандата си с работа по преустановяване на една от възбраните, въведени от отиващото си дясно държавно управление.

„ Възстановяването на финансирането на IVF е първото решение на демократичното болшинство, “ сподели един от неговите законодатели, Агнешка Помаска.

Датата на окончателното гласоподаване на програмата, оценена на към 500 милиона злоти (125 милиона долара) годишно, не беше известна незабавно.

Законодателите подчертаха, че хиляди двойки без деца в намаляващата нация от към 38 милиона души чакат връщането на държавната поддръжка за IVF. Държавното финансиране беше въведено през 2013 година от демократично държавно управление, водено от Доналд Туск, само че консервативното държавно управление го забрани през 2016 година в един от първите си ходове, заявявайки, че процедурата включва заличаване на човешки ембриони.

По време на съществуването на програмата са родени към 22 000 деца, съгласно данни на Министерството на здравеопазването. Повече от 100 000 деца са родени, откогато ин витро процедурата е осъществена за първи път в Полша през 1987 година

Предложение на жители за възобновяване на държавното финансиране беше арестувано от ръководещата партия " Право и правдивост " по-рано тази година. Много депутати от Право и правдивост напуснаха залата по време на полемиката в сряда, с цел да показват неодобрение.

Въпреки това, асистент на президента Анджей Дуда, който е съдружник на Правото и справедливостта, сподели, че Дуда евентуално няма да употребява правото си на несъгласие против възобновяване на държавното финансиране за IVF.

Коалиция от проевропейски партии завоюва болшинство от места в общите избори предишния месец и се зае с анулация на някои от законите, които считат за рестриктивни. Очаква се ново съдружно държавно управление, ръководено от Туск, да бъде формирано в средата на декември, само че Дуда даде на " Право и правдивост " първата опция за сформиране на кабинета.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР