Новият образователен закон в Украйна няма да промени правата на

...
Новият образователен закон в Украйна няма да промени правата на
Коментари Харесай

Главчев: Образователният закон в Украйна не ощетява българското малцинство

Новият учебен закон в Украйна няма да промени правата на българското национално малцинство да учи майчиния си език.
Такова увещание е получил ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев при срещите си в Украйна с Мелитополската градска и районна администрация, локални кметове и българската диаспора в град Приморск, заяви " Дневник ".

След всички диалози тук се надявам, че проблеми с проучването на българския език и запазването на българската еднаквост и просвета няма да има, добави Димитър Главчев.

" Исках персонално и на място да се уверя в това ", означи още той.

Във вторник вицепрезидентът Илияна Йотова настоя държавното управление да излезе с позиция пред украинските управляващи против новия закон, който съгласно нея лимитира проучването на майчин език след пети клас в учебно заведение.

Още през същия ден посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи увери, че смяната в образованието няма да засегне българското малцинство.

Ръководствата на районните администрации в Мелитопол, Приморск и Бердянск са благодарили за визитата на българската парламентарна делегация и са отбелязали, че това е първата аудиенция на ръководител на Народното събрание от 15 години насам.

Българска парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, е на двудневно посещаване в Украйна. Заедно с Главчев там са заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, ръководителят на Групата за другарство България-Украйна Милен Михов, нейният заместник-председател Георги Йорданов и националният представител Ахмед Ахмедов.

Българските депутати са участвали на откриването на регионален събор на българите от Таврия, отдаден на 155-ата годишнина от преселването им и сервираха цветя пред паметника на Христо Ботев в село Ботево./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР