Новият областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Димитър Колев е

...
Новият областен координатор на ГЕРБ в Пловдив Димитър Колев е
Коментари Харесай

Димитър Колев: ГЕРБ знае как да управлява Пловдив, Костадин Димитров ще върне скоростта в развитието му

Новият регионален координатор на ГЕРБ в Пловдив Димитър Колев е на 45 години, фамилен с три деца.  Завършил е туризъм, а по-късно магистратура по интернационалните стопански връзки във ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “. 10 години работи в частния бранш на управителни постове  в региона на туризма.  От 2011 година до 2013 година е общински консултант от ГЕРБ в Пловдив. През август 2013 година сяда на кметския стол в „ Западен “, като  печели два пъти изборите в региона. През септември 2023 година застава отпред на ГЕРБ в Пловдив град, като на изборите  в Пловдив е четвърти в листата за Общинския съвет.
Прочетете още
-Г-н Колев, на тези избори сте претендент за общински консултант и няма да се борите за кмет на „ Западен ”. Видяхме, че от петима от 6-те претенденти за районни кметове са нови лица. Как се случи тази промяна на поколенията?

- След назначението ми като регионален координатор на Политическа партия ГЕРБ за Пловдив получих нови отговорности и задължения в партиен темперамент, като това е едно от нещата, което ме накара да не се кандидатирам още веднъж за кмет на „ Западен ”. Но не това е главният ми претекст.  На първо място в ГЕРБ залагаме доста на правилото на приемствеността, като става естествена промяна на поколенията. Това се случи и в Пловдив, като 3 от 5-те  ни нови оферти за районни кметове са от младежката конструкция.

Нашият принцип за партийното развиване е точно да има такава последователност. С времето младежите, които са натрупали към този момент опит  и експертиза  да застават на такива виновни позиции. Хората, които са работили до момента дават крачка настрана, отиват на други позиции, само че остават до претендентите, с цел да им оказват помощ.  Така би трябвало да работи една демократична партия, която желае да се развива. 

Искам да благодаря на господин Бойко Борисов и Изпълнителната комисия на ГЕРБ за отговорността и дадената опция да работя със структурата в Пловдив. Мога да кажа, че тя е в извънредно положително и стабилно  положение, което се дължи на господин Иван Тотев. Оттук нататък ще работя за надграждането й, както и отварянето й към повече младежи и специалисти.

-10 години бяхте отпред на регион „ Западен ” какво завещание оставяте и кои са нещата, които не успяхте да свършите?

-Винаги има какво да се довърши. Работата в една администрация в никакъв случай не свършва, като се вършат редица планове редом. Това, което не съм съумял, се надявам моят правоприемник да го стори.  Ще съм същински благополучен, когато видя тези планове подготвени, тъй като бях част от тяхното основаване, без значение кой ще ги приключи.

В от моя позиция съм удовлетворен от нещата, които изградихме. Като областен кмет постоянно приоритет са ми били зелените площи и новите паркови пространства. Изградихме паркове като „ Розариум ”, „ Акациева горичка ”, „ Мир, „ Ружа ”, парка в Прослав, а в този момент Гарнизонна фурна. Това са планове, които с доста старания съм упорствал и даже „ бутал ” за тях, колкото и жестоко да звучи. 

В регион „ Западен ” построихме първия общински многоетажен паркинг, детска градина „ Мир ”,  редица улици, междублокови пространства и детски площадки.

Както споделих – постоянно има какво да се свърши, като не по-малко значимо е районният кмет да работи в синхрон с кмета на Община Пловдив.  Този мандат беше тежък в това отношение. Със Здравко Димитров не работих нито аз, нито другите сътрудници районни кметове. Никога не бяхме търсени и питани за нещо, въпреки с сътрудниците да имахме задоволително опит, да кажем по какъв начин да се развиват регионите и какви планове би трябвало да се осъществят.

-Още в първия бюджет  през 2020 година видяхме за разрива сред ГЕРБ и Здравко Димитров. Тогава имаше заплаха бюджета да не мине, защото градоначалникът не искаше да одобри Вашите оферти.  Групата на ГЕРБ в Общинския съвет ли съумя да ви извоюва въпреки и скромните средства за планове?

- Здравко Димитров бе определен от ГЕРБ, само че в никакъв случай през тези четири години, не е бил част от партията. От целия му екип само зам.-кмета по просвета Пламен Панов бе член на партията. Той обаче беше в изолираност през целия мандат.

Всички планове, които реализирахме, колкото и малко да са те, бяха с помощта на борбата на групата на ГЕРБ в Общинския съвет и нашите старания да ги защитим.   Беше доста тежък мандат, като всяка една улица, парк и междублоково пространство бяха финансирани с доста старания.

Давам ви образец – улица „ Генерал Колев ”. За реконструкцията й бяха отпуснати пари, само че имаше закъснение поради парцел на НКЖИ, където трябваше координиране.   Успяхме да го извадим, да проектираме и да изкараме строително позволение. Свърши обаче бюджетната година и в новия бюджет улицата не фигурираше в финансовата стратегия, а парите бяха разпределени по други обекти. На процедура започвахме планове, които не знаехме дали ще успеем да ги стартираме, нито приключим, а това бе и една от аргументите да бъдем спестовни в уговорките към хората.

 Важното, че ул. „ Генерал Колев ” има план и строително позволение, като в новия мандат може да я стартираме

- Какво може да продължи новият кмет на регион „ Западен ” като планове?

-Наследството е положително. Последният план, който получихме е за нова детска градина с обезпечен терен в новия квартал до мол Пловдив. Тя ще е за 7 групи с плувен басейн, отговаряща на всички условия за модерно детско заведени. 

За страдание,  два плана, на които доста настояваме: продължението на бул. „ Свобода ” и връзката Прослав – Коматево, не бяха оценени от администрацията на Здравко Димитров.

Продължението на бул. „ Свобода ” е общоградски план, който безспорно ще се отрази на придвижването на града. Когато се блокира „ Южен ”, затворят входове на „ Северен ”, това се отразява и на „ Западен ”, тъй като хората търсят опция.  Много добър план за идващия мандат е пътната връзка сред Коматево и Прослав. Това не е единствено опция за „ Южен ” и „ Западен ”, а насочна точка за новите квартали, които ще се обособят там.

В Общ устройствен план зоната е дадена за ниско строителство до 7,5 метра за еднофамилни къщи. Кварталът може да е пример за развиването на Пловдив.

-Защо ГЕРБ би трябвало да завоюва и какви са преимуществата на Костадин Димитров, с който работите повече от 10 години?

- На първо място ГЕРБ би трябвало да завоюва тези избори, тъй като знае по какъв начин да ръководи Община Пловдив. Имаме доста специалисти в разнообразни институции – районни кметове, заместник-кметове, началници отдели, а също по този начин и в частния бранш.  Те схващат от работата си, знаят какво вършат и могат да стартира от ден първи в Община Пловдив.

Може да звучи нескромно, само че истината е, че ние сме доста готови, макар че в този мандат не можехме да направляваме процесите,  като се управляваше без нашето единодушие. Ние обаче знаем какво се е случило и по какъв начин да вкараме ръководството на Община Пловдив още веднъж в правия път,от който се отклони през последните 4 години.

Кандидатът на ГЕРБ  - Костадин Димитров  е сполучлив кмет, приключва третия си мандат, който има огромни достижения в региона си. Като се стартира от инфраструктурата, парковата среда, администрацията работи перфектно… Той е добър началник, също така постоянно е работил в услуга на хората, тъй като те са нашите работодатели. Не на последно място господин Димитров е човек с основно Ч, на никой не е отказал помощ, като е бил 12 години до хората.

-Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сподели за него, че е  тих, само че трудолюбив човек…

- Г-н Димитров се е потвърдил с годините, резултатите са забележими, а всичко това го реализира без да се подвига доста звук.  Всеки един политик би трябвало да се съди по делата, а оценката на хората е мерилото за един кмет.  Хората в „ Тракия ” го харесват, в случай че тръгнете с него на обиколки по региона, ще видите и по какъв начин тракийци се обръщат към него с „ Коце ”, което демонстрира, че той постоянно е бил покрай хората и не е допускал да има отдалеченост.  Преди 4 години неслучайно той завоюва на първи тур, което е доста рядко в Пловдив.

Пловдив има потребност от кмет като него, с сила като неговата. Костадин Димитров ще успее да завърти още веднъж колелото на Община Пловдив, с цел да тръгне работата в вярната посока за града и пловдивчани. Убеден съм, че той ще построи сериозен екип, с който развиването на Пловдив ще продължи след забавянето през последните 4 години.

-Първите неща, с което би трябвало да се заеме новият кмет на Пловдив?

-Хаосът с планирането на ремонтите докара до невиждани тапи и тапи в града. Недалновидните решение на Здравко Димитров, слабата връзка с държавните учредения НКЖИ и ВиК – всичко това докара до транспортната парализа.

Първата работа би трябвало да е оптимално бързото справяне с ремонтите, които да завършат освен в период, а където е допустимо и преди линейните графици.  Има механизми, с които Община Пловдив може да доближи това.

Не по-малко значимо е цялостен финансов одит и инспекция на подписаните контракти. Имаме  опасения, че нещата са доста по-тревожни, в сравнение с информациите, които  излизат на повърхността.

-Кои са плановете, на които залагате от ГЕРБ за новия мандат?

- След завършването на настоящите поправки Община Пловдив би трябвало да се концентрира върху различни транспортни връзки и нови трасета. Г-н Борисов при представянето на Костадин Димитров съобщи, че страната ще помогне в довършването на стадионите на Ботев и Локомотив, както и за нов мост над река Марица, който да свързва бул. „ Копривщица ” с Голяконарско шосе и Автомагистрала „ Тракия ”. Очакваме помощ и за Околовръстното шосе, въпреки тези

С кмет Костадин Димитров чакаме подпомагане от кабинета „ Денков – Габриел ”, изключително след ротацията и за други значими планове – връзката „ Южен ” – „ Тракия ” посредством естакада на жп релсите, продължението на бул. „ Северен ”,  връзките Прослав – Коматево и продължението на бул. „ Свобода ”.

Всичко това са огромни планове, които от ГЕРБ сме решени да създадем в новия мандат.

-Градският превоз и зелената система са други цели в предизборната стратегия на ГЕРБ и Костадин Димитров. Какво предвиждате там?

- За градския превоз на Пловдив трябват съществени промени. Колкото и улици и различни трасета да вършим, в случай че нямаме комфортен, постоянен и желан градски превоз, не можем да желаеме хората да оставят колите си.

Ще работим за нова маршрутна скица, благоприятни условия за общински превоз и преносим състав по европейски оперативни стратегии. Докато се случи този преход ще настояваме превозвачите да бъдат прецизни в разписанията им и няма да създадем взаимни отстъпки.

Относно зелената система, както споделих – това постоянно е било мой приоритет като областен кмет, а също и в работата на Костадин Димитров.  Вижте какво направи в Лаута – от едно място, от което хората се опасяваха, сега там кипи от живот от заран до вечер.  Направи десетки залесителни акции, а също и първи крачки в реализирането на парка зад „ Кан Крум ”.

Това е план, който наложително ще осъществяваме.  Още един план – за нов лесопарк на 660 дка край Гребната база, също от приоритет на Община Пловдив, се изгуби в чекмеджетата на администрацията. Този план започва от регион „ Западен ”, само че по-късно мина към Голяма община, като виждаме, че нищо не е направено по него. Ще форсираме работата по него. По предложение на кмета на регион „ Източен ” Иван Стоянов в новия Общ устройствен план Гладно поле е очакван за огромен общоградски парк.

Всеки един регион и място в града също ще бъде обследвано, с цел да се изградят допустимо повече зелени зони, като се построяват и поливни системи на  оптимално повече места.

ГЕРБ е с номер 7 в интегралната бюлетина за кмет, областен кмет и Общински съвет!


Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР