Новият начин на определяне на цените на тока за бита

...
Новият начин на определяне на цените на тока за бита
Коментари Харесай

Министерският съвет ще определя цените на тока за бита от 1 юли

Новият метод на установяване на цените на тока за бита при идното либерализиране на пазара беше разискван в енергийния регулатор.

Новата разпоредба планува от 1 юли тази година цените да се дефинират от Министерския съвет, а не от Комисията за енергийно и водно контролиране, както беше до момента. 

Бъдещата либерализация на пазара на тока за бита отчасти от това лято и цялостно от 2026 година, както и приемането на смяната в Закона за енергетиката постановиха промените в Наредбата за контролиране на цените на тока. Тези промени плануват

Министерският съвет, а не регулаторът да дефинира базовата стойност на електрическата сила.

Как и на каква база ще се дефинират тези цени обаче, следва да се обяснява.

Същевременно три електроснабдителни сдружения - " Електрохолд ", EVN и " Енерго про ", ще би трябвало да купуват тока за потребителите си от борсата, където цените много варират. Затова е очакван механизъм за отплата. Ако цената на свободния пазар е по-висока от избраната за базова от Министерския съвет, разликата в сметката за ток до тези базови стойности ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система.

В противоположния случай, в случай че токът на борсата е по-евтин, трите енергийни дружества ще внасят разликата под базовата цена в същия този фонд.

Аргументът на Комисията за енергийно и водно контролиране е да няма обществени разтърсвания, като се обезпечи по-плавен преход от контролирани към пазарни цени на тока. Още повече че избраната базисна цена ще важи за всички битови консуматори, а освен за енергийно или обществено бедните. Засега този механизъм е заложен единствено за преходния интервал от година и половина, като този период може да бъде продължен с смяна в закона. 

От регулатора напомнят, че с изключение на цената на силата,

крайната цена на тока включва и цени за транспорт и систематизиране.

На този стадий потребителите не би трябвало да трансформират нищо, а новият метод за установяване на цените ще бъде посочен във фактурите след 1 юли, които ще им изготвят, както и до момента, електроразпределителните сдружения. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР