Новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак продължава традицията на Борис

...
Новият министър-председател на Великобритания Риши Сунак продължава традицията на Борис
Коментари Харесай

Повечето членове на кабинета на Риши Сунак са възпитаници на частни училища


Новият министър-председател на Англия Риши Сунак продължава традицията на Борис Джонсън и Лиз Тръс да се сформира кабинет, чийто членове всеобщо са приключили частни платени учебни заведения, оповестиха Пи Ей мидиа и ДПА.

Около 65 % от новия кабинет са посещавали учебни заведения, които не са финансирани от страната, в това число и Сунак, който е учил в колежа " Уинчестър ", както и трима от най-важните му сътрудници: финансовият министър Джереми Хънт, приключил частното учебно заведение „ Чартърхаус “ в британското графство Съри, външният министър Джеймс Клевърли, ученик на учебното заведение „ Колфи “ в Гринуич, Югоизточен Лондон и министърката на вътрешните работи Сюела Брейвърман, която е възпитаничка на учебното заведение „ Хатфилд “ в Пинър, Северозападен Лондон.

Съотношението е близо до това при кабинета на Тръс (68 процента) и първия кабинет на Джонсън (64 процента), само че резултатът е доста по-висок от този кабинета на Тереза Мей през 2016 година (30 процента). По-висок е също по отношение на кабинета на Дейвид Камерън през 2015 година (50 процента) и доста повече от тези на Тони Блеър и Гордън Браун (32 процента). Близо е обаче до резултата на кабинета от обединението сред Консервативната партия и Либералните демократи през 2010 година (62 процента).

Анализът, на който се базират Пи Ей мидиа и ДПА, е изработен от благотворителната организация за обществена подвижност " Сътън концерн ".

„ С поемането на премиерския пост Риши Сунак е изправен пред невиждани провокации “, сподели създателят и ръководител на фондацията „ Сътън концерн “ – Питър Лампъл. Той добави още, че 65 % от членовете на новия кабинет са ученици на частни учебни заведения. Това е над девет пъти повече от каузи на английските жители, посещавали такива. Четиридесет и пет % от кабинета са учили в Оксфордския или Кембриджския университет, повече от двойно за междинното равнище на членовете на Народното събрание.

„ Докато неговият кабинет е по-представителен от този на Тръс, вчерашните срещи акцентираха какъв брой неравномерно са разпределени опциите за заемане на най-престижните длъжности. Приоритет би трябвало да е оптималното възползване от гениите на Обединеното кралство, без значение от произхода. “

Сунак продължава традицията на съвсем всеки английски министър от Втората международна война насам, обвързвана с това той да е посещавал Оксфордския университет. Единственото изключение е Гордън Браун, който е учил в Единбургския университет, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР