Новият министър на вътрешните работи може да бъде избран от

...
Новият министър на вътрешните работи може да бъде избран от
Коментари Харесай

Маринов да бъде избран за министър с указ или без, предлага Каракачанов

Новият министър на вътрешните работи може да бъде определен от парламент с или без президентски декрет. Тази концепция стартира през днешния ден министърът на защитата Красимир Каракачанов. Пред публицисти той разяснява напрежението сред президента и държавното управление с неподписания декрет за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи.
 Цветанов и Сидеров желаят да се срещнат с президента, с цел да освободи Младен Маринов  Концерт за декрет и оркестър  Отложиха оставките на министрите - президентът не освободил Младен Маринов
Маринов беше препоръчан за министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев, само че с цел да поеме вътрешното министерство, той би трябвало да бъде освободен от поста си на основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Мотивите, с които президентът Румен Радев отхвърля да подпише указа, са, че при сходни случаи има съгласувателна процедура. В случая с Маринов такава процедура не е имало. 

Контрааргументите са, че съгласуването става единствено при назначенията. 

Този въпрос обаче не е изрично изчистен в закона и конституцията, което поражда и особеното пояснение. 

Според военния министър обаче, това е " вторичен въпрос ", тъй като държавното управление показва кой да бъде министър. 

" Тоест, оттук насетне, дали да подпишем указа, по кое време тъкмо да го разпишем и по каква тъкмо процедура да го разпишем мисля, че е вторичен въпрос. Нашето решение е, основният секретар господин Маринов да бъде определен за министър на вътрешните работи ", изясни Каракачанов, като въпреки всичко посочи, че не е конституционалист, само че се е клел " в тази Конституция два-три пъти ".

Каракачанов се обърна към президента с апел за разговор, тъй като " съединението прави силата ".  " Защо би трябвало да го дублирам и на президента? ", попита той.

По думите му " в тази година и нещо сред президента и държавното управление са възниквали някои недоразумения, само че в края на краищата страната се ръководи с готовност да се свърши работа, а не с дебелоглав ".

" Така че, уповавам се, този бих го нарекъл, леко противен проблем, да бъде решен. Има единствено един естествен метод и това е разговорът, аз не познавам различен метод ", изясни военният министър, съгласно който процедурата може да се задвижи с пряк избор на министър на вътрешните работи, без значение от това какво ще реши Конституционният съд, в случай че бъде сезиран.

" И какво като иде в Конституционен съд, Конституционен съд ще анулира решение на Народното събрание?, разяснява Каракачанов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР