Новият министър на отбраната в Пекин обеща братска дружба на

...
Новият министър на отбраната в Пекин обеща братска дружба на
Коментари Харесай

Китай вече открито подкрепя Русия срещу Украйна

Новият министър на защитата в Пекин даде обещание братска дружба на сътрудника в Москва
Двустранното стратегическо военно съдействие занапред ще се задълбочава

Вашингтон учудващо мълчи

Нещо забавно се случи в средата на предходната седмица, което убегна на болшинството политически наблюдаващи из Западна Европа. Но по-будните от тях, които го доловиха, оповестиха недвусмислено, че то е извънредно значимо за по-нататъшния ход на международните събития - Китай поддържа намерено Русия във войната є с Украйна.

Изпепеляващият спор караше дипломацията на Пекин да се движи внимателно по тънкия лед на вземането на страна след нахлуването на войските на Кремъл в прилежащата страна на 24 февруари 2022 година И обществено демонстрираше своя неутралитет, като непрестанно призоваваше двете воюващи страни да прекратят огъня. В същото време обаче Китай развиваше бурно икономическо съдействие с Русия и клеймеше Запада, че той бил отговорен за спора. Даже непрекъснато го зовеше да накара Киев да седне на масата на договарянията с Москва, в случай че в действителност желае мир.

Но на 31 януари въпросната китайска нерешителност се изпари по време на първата обществена изява на новия министър на защитата на Пекин Дун Цзюн, който беседва посредством видеовръзка и напълно публично, разбирай при цялостно медийно покритие, с съветския си сътрудник Сергей Шойгу. И ето какво му сподели: “Ние ще ви подкрепим твърдо по украинския въпрос, даже в случай че Съединените щати и Европа не престават да оказват напън върху Китай да не го вършим, даже в случай че съдействието сред Китай и Европейския съюз пострада от това ”.

Според авторитетния френски ежедневник “Льо Фигаро ” до тоя миг думата “подкрепа ” е била постоянно изключвана от китайската изразителност, изключително когато става дума за навлизането на Русия в Украйна. Като за вербален връх на позитивното развиване на двустранните връзки в дипломатическите кръгове е била считана хвалебствената констатация “руско-китайското другарство не познава граници ” в подписаната от Владимир Путин и Си Цзинпин декларация на 4 февруари 2022 година, т.е. 20 дни преди началото на войната. Така допреди седмица Пекин не бе показал публично своята поддръжка за Русия съответно по “украинския въпрос ” и в изказванията си пред аудитория неговите управници обявяваха само, че “разбират ” Москва, но без да є дават рамо под каквато и да е форма.

А каква ще бъде най-много тази форма може да се схване от отговора на Сергей Шойгу на обещанието за поддръжка на Дун Цзюн. “Руско-китайските военни връзки се развиват устойчиво във всички направления ” - съобщи със удовлетворение министърът на защитата на Москва, продължавайки: “Редовно организираме взаимни военноморски, въздушни и сухопътни учения и сполучливо организираме бойни маневри с друга степен на трудност ”. Веднага по-късно съветският министър натърти, че това било “всеобхватно военно съдействие ”, само че не било “насочено против трета страна ”.

Дун Цзюн акцентира в отговор, че страната му желае “да издигне връзките сред двете армии на още по-високо равнище ”. “Военните би трябвало да играят все по-голяма роля в задълбочаването на всеобхватното стратегическо съдействие сред Китай и Русия и в поддържането на световната сигурност и непоклатимост ”, сподели някогашният главнокомандващ на военноморския флот на Китай и министър на защитата на страната от 29 декември 2023 година

Както писа “Льо Фигаро ”, до момента Китай не е доставял смъртоносни оръжия на Русия, която за войната си в Украйна се оборудва с дронове и снаряди най-много от Иран и Северна Корея. Ето за какво като първа проява на “подкрепата ” могат да се окажат доставките в близко бъдеще на бойна техника и боеприпаси за съветската войска, макар че китайски бронетранспортьори към този момент са засичани в настоящите в Украйна проруски елементи на чеченския водач Рамзан Кадиров.

Колкото до взаимните военни учения и демонстрираната от Дун Цзюн религия в обща бъдеща роля в поддържането на световната сигурност и непоклатимост, то безспорно стратегическото съдействие ще се ускори в Китайско море и целия Тихи океан. Перспектива, която тревожи мощно Съединени американски щати, чиито държавен секретар Антъни Блинкен тъкмо преди година подвигна огромен звук, обезпокоен от информации за допустима доставка на оръжия от Китай за Русия. Но оттогава тематиката повече не бе повдигана от Вашингтон, който учудващо мълчи и в този момент.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР