Новият министър на отбраната Тодор Тагарев настоя, че е необходимо

...
Новият министър на отбраната Тодор Тагарев настоя, че е необходимо
Коментари Харесай

За Тагарев е изключително важно България да оказва военна помощ на Украйна

Новият министър на защитата Тодор Тагарев настоя, че е належащо България да продължи да дава военна помощ на Украйна.

" Това е извънредно значимо, с цел да подсигуряваме нашата сигурност. Какво тъкмо ще дадем зависи от доста други неща - от действителни потребности към този миг, от това, с което ние разполагаме все още. Трябва да има позволение от Народното събрание и тъкмо по този начин ще действаме - по транспарантен и явен метод, както би трябвало да се работи в една парламентарна република ", посочи Тагарев след края на днешното първо съвещание на новоизбраното държавно управление, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Сигурността и независимостта на Украйна са извънредно значими, с цел да бъде сигурен целият ни район години напред ", разяснява още той.

 Европейски Съюз набира още 3.5 милиарда евро да заплати за оръжието за Украйна Европейски Съюз набира още 3.5 милиарда евро да заплати за оръжието за Украйна

Запитан дали има искане от Украйна за даване на съответна военна помощ, министърът на защитата отговори, че към този момент не са му представяни съответни документи.

" Следващата седмица има министерска среща в Брюксел, която ще се предшества от среща във формат " Рамщайн " и допускам, че там ще добия по-ясна информация за съответните все още претенции. Това е значимо, тъй като потребностите се менят последователно. Ще забележим с какво можем да помогнем най-добре ", означи още Тагарев.

Станимир Георгиев е назначен за заместител на Тагарев

Като собствен първи приоритет министърът на защитата дефинира сформирането на подобаващ екип от хора. Тодор Тагарев разгласи, че ще бъде подпомаган от двама заместник-министри, като към този момент е назначен полковникът от запаса Станимир Георгиев. Той е заемал същата служба през 2022 година по време на съдружното държавно управление с министър председател Кирил Петков и по-конкретно по времето на тогавашния министър на защитата Драгомир Заков.

Завършил е компетентност " Инженер по употреба и ремонт на свързочни и РТО средства ", както и магистърска степен " Инженер по радиоелектроника " във ВВВУ " Георги Бенковски ". Магистър е и по военно дело във Военна академия " Г.С Раковски ".

Обучавал се е в стратегически курсове в Съединени американски щати, Франция, Германия и в Колежа по защита на НАТО в Рим. Полковник Станимир Георгиев е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа - AFNORH, Брунсум, Нидерландия. Бил е в непрекъснатата делегация на България в НАТО като консултант по въпросите на защитата и шеф на работа по въпросите на защитата. В Главната квартира на НАТО в Брюксел е служил като щабен офицер по развиване на отбранителните качества в дирекция " Инвестиции в защитата " на Международния секретариат на НАТО. Георгиев е дълготраен чиновник на Министерството на защитата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР