Новият министър на енергетиката да отвори папката и да види,

...
Новият министър на енергетиката да отвори папката и да види,
Коментари Харесай

Тонове самородно злато има в недрата под Тополовград, а държат хората ни без прехрана


Новият министър на енергетиката да отвори досието и да види, че действително сме най-богатата у нас община 

- Г-н кмете, в общината настойчиво се приказва за разкриването на рудник за добива на желязна руда в Крумово, което ще е от решаващо значение за стопиране на демографската злополука в община Тополовград. На какъв стадий е процедурата?

- На 3 август м.г. излезе съобщение в държавен вестник, че е позволена концесията за рандеман на желязо. До ден сегашен обаче нямаме автограф на министър, нямаме решение на Министерски съвет. Ще ви кажа нещо друго обаче, доста значимо - Тополовградска община е може би най-богатата община в цяла Бълагрия! И ситуацията, в което сме сложени от управниците ни на държавто равнище е недопустимо за мене като кмет.

 - В какво отношение е богата община?

- По отношение на съществуването на находища ог потребни изкопаеми, по експертни изчислетия отпреди 30 и повече години, съществуването на злато под земната кора може да обезпечи добиви за над 100 години.

- Вие преди малко съобщавате сензационна вест,  досега бяхте известни с извличането на уранова руда за потребностите на атомната енергетика - в Чукарово, с мрамора и желязото - в Устрем. Как ще отбраните това изказване?  

- Има още мед и сребро, но  по-важното и по-скъпото от златото е, че имаме находища от редките детайли волфрам, антимон и молибден - във Владимирово,  Чукарово и Доброселец. Ако се отрият рудници, ще се върнат и младежите, които са отвън граница. Но аз съм най-разтревожен от идното закриване на огромните рудници край Гълъбово, където са залежите от въглища за ТЕЦ-овете на „ Марица Изток “.

- Колко души от общината работят в тези рудници, откъдето в действителност идва прехраната на огромна част от фамилиите?

- Близо 1000 индивида работят на територията на мини „ Марица Изток “.  1000 индивида са единствено в рудниците, в Топлоелектрическа централа 2 също имаме наши хора. Ако бъдат закрити работните им места, ще изпразним района тотално от младите работоспособни хора. Освен това ние сме първа и последна граница на Европейски Съюз, извънредно пограничен регион, ще обезлюдим земята до прилежащата община Харманли, в действителност от известно време даже и самият град Харманли се обезлюдява. Около нас, по границата просперира единствено Свиленград.

- По какви аргументи се развива Свиленград? Заради граничният пункт Кап.Андреево?

- Там има две граници – турска и гръцка, две КПП-та, само че главният занаят се основава от към 15 години насам от хазарта. Първо почнаха с едно казино на турската верига „ Принцес “ – за гръцки туристи, само че след това минаха и на турския пазар. В момента имат близо 1000 индивида на работа и търсят още 1000 да назначат.

- Вие не желаете тук да развивате
хазартен бизнес, искате  издръжка за фамилиите на служащите от замиращите рудници в Гълъбово, по този начин ли да разбирам?

- От години обикалям и диря благоприятни условия да пристигна тук външен вложител, постоянно заедно съм с тази цел в Турция. Като дойдат при нас евентуалните ни сътрудници обаче и като видят  нашата пътна инфраструктура, като видят, че нямаме газ, което е най-важното изискване за ниска себестойност на производството, те повече не се връщат.

- Кой ви даде куража, че тук в действителност можем да разкрием такава мина за рандеман на желязо?

- От 9 години работим с най-хубавия експерт в тази област - инж. геологът Димитър Деков, който бе зам.главен инженер на урановите мини „ Редки метали “, сериозен откривател, който разполага с архивите от задълбочени изследвания на земните глъбини в нашата община.

- От кое министерство зависи даването на картбланш за желязната мина?

- От министъра на енергетиката, който до момента беше от квотата на Промяната-ДБ, само че преди малко е заменен с Жечо Станков от ГЕРБ. Надявам се той да отвори книжата и да не чака повече. Тонове самородно злато минават като жилка от Радовец до Полски градец, с доста разклонения. Но отново споделям, че несравнимо по-скъпи са  молибденът, антимонът, волфрамът. Другите страни субсидират добива на сходни редки метали.

- Лесно ли се ръководи в днешно време община, когато си кмет, определен от опозиционната партия Има Такъв Народ, в този ви мандат?

- Не е елементарно, въпреки че не мога да си изкривя душата - не се усещам в изолираност, с помощта на насъбрания опит през годините. Всяка заран, аз съм на работа още от 6,20, тъй като и в този час има хора пред кабинета, които ме чакат поради нещо, което все не е за хубаво. И всеки ден виждам тъжни, измъчени родители, които нямат с какво да си нахранят децата, да ги облекат, да ги излекуват или да си платят електрическа енергия, вода, храна. Това е всеки божи ден. И аз съм задължен да намирам излаз във всеки частен слуай, тъй като в случай че не се оправям, ще се отдръпва.

- Това е четвъртият ви мандат, който спечелихте на първи тур против петима кандидати. Как постигате този свръхестествен резултат и за какво ви е, може би заплатата е висока към този момент?

- Защото хората ми имат вяра и виждат, че работя за тях. Приемният ми ден е в четвъртък, само че одобрявам хора всеки ден. Брутната ми заплата неотдавна е 3400 лева Аз не съм се хванал поради заплатата, тъй като в никакъв случай не ми е била от първа нужда. Аз съм се хванал да оказвам помощ на хората в този сложен интервал за страната.

- С какъв брой души остана общината?

- От 32 хиляди по тоталитарно време, при преброяването през 1990-та година паднахме на 28 хиляди, в този момент сме под 10 хиляди С висока смъртност сме, изключително при пандемията от коронавирус, поради неналичието на съответна здравна помощ.

- Да речем: в случай че през днешния ден почине един човек, ражда ли се един?

- Не, добре е при нас, когато 50 деца на година се родят в цялата община.

- Въпреки всичко успявате да спасите общината като независима териториално-административна единица от апетитите на прилежащи общини.

- Не, не, не! Ние няма да го позволим. Ние няма да позволим да преминем към някой различен, към някъде другаде! Няма да позволим тук да събарят паметниците ни, каквито клюки слушам.

- Впрочем огромният каменен монумент на площада пред читалището в чест на чий подвиг е повдигнат с този боец? Какво символизира?

- На починалите за свободата на родината, на бойците против фашизма. Воинът е с ямурлук, доста наподобява на Левски, както и да го погледнеш. Точка по въпроса!

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР