Новият лъч на Околовръстното на Пловдив е един от най-чаканите

...
Новият лъч на Околовръстното на Пловдив е един от най-чаканите
Коментари Харесай

Ще започне ли скоро строителството на Югоизточния обход на Пловдив?

Новият лъч на Околовръстното на Пловдив е един от най-чаканите планове освен за града, само че и за цялата област.  Той ще изкара огромна част от директния трафик, който минава през Пловдив, като значително ще редуцира и пътуването от Автомагистрала „ Тракия ” към Асеновград и Смолян.
Прочетете още
С стартирането на публичната поръчка през 2021 година, проектът бе  връзката сред Скобелева майка и Асеновградско шосе да е подготвена през 2024 година. Уви, и към днешна дата не е ясно дали ще стартира до края на календарната година. За плана има определен компания в лицето на „ Трейс ”, както и 35 млн. лв. в бюджета на АПИ за строителството.

Днес кметът Костадин Димитров организира среща с всички институции, ангажирани освен с Югоизточния обход, само че и цялото Околовръстно. Зам.-министърът на районното развиване Николай Найденов също се отзова.

 

„ Много е значимо да се знае, че кметът на Пловдив е персонално зает с построяването на Околовръстното шосе и Югоизточния обход. Имаше проблеми, които към този момент се вземат решение – съвсем е изчистен проблема сред АПИ и НКЖИ за ПУП-а. Друга спънка – кабелите на  Електроенергийния систематичен оператор, също е решен – след замервания се появи, че те не пречат. Така че съм оптимист, че в най-скоро време ще започва строителството на новия лъч ”, съобщи Костадин Димитров. На въпрос дали чака да е тази година той отвърна: „ За това работим ”.

Ако казусът за ПУП-а сред НКЖИ и АПИ бъде решен, то може да се изготви парцеларен проект, да се отчуждат парцели, в случай че има такива и да се пристъпи към строителството.

Градоначалникът сподели още, че от ден на ден спънки се почистват и за удвояването на Околовръстното шосе, който е в стадий планиране.  

„ Имаме единодушие с съвсем всички институции за това от кое място да минава трасето, само че има още някои спънки, които би трябвало да преодолеем. Очаквам още на идната среща сред всички страни да отстраним казуса с напоителния канал, от кое място да минава, както и линията на КЦМ. Там главният проблем е, че не може да се мине над нея с надлез, тъй като няма нужната дължина за спускането на колите. Един от разновидностите е да се вдигне жп линията, само че сдружението би трябвало да даде своето единодушие ”, изясни кметът.

Проектирането на Околовръстното е на три стадия, като най-вече са точно пречките в последния, който е от Пазарджишко шосе до Асеновградско шосе, където трасето е 14 км. За него бе подписан и последно контракт за планиране.

Най-скоро може да стартира удвояването на Околовръстното от Автомагистрала „ Тракия ” до Пазарджишко шосе. Проектът даже бе вкаран по европейска стратегия от АПИ, дружно с общините Пловдив, „ Родопи ” и „ Марица ”, като цената е за над 80 млн. лв..

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР