Новият коронавирус може да се е разпространявал в Китай поне

...
Новият коронавирус може да се е разпространявал в Китай поне
Коментари Харесай

Коронавирусът може да е тръгнал от Китай още през август, сочат сателитни снимки

Новият ковид може да се е разпространявал в Китай най-малко от август 2019 година, съгласно проучване на Харвардското здравно учебно заведение, основано на сателитни изображения на болнични пътувания и данни от търсачки, съобщи Ройтерс.

„ Увеличеният болничен трафик и данни за търсене на признаци в Ухан предшестват документираното начало на пандемията от SARS-CoV-2 през декември 2019 година “, се споделя в изследването.

„ Не можем да потвърдим, че увеличеният размер е директно обвързван с новия вирус, само че нашите доказателства са в поддръжка на скорошни проучвания, които сочат, че появяването (на новия ковид – б.р.) е станала преди идентифицирането му на пазара в Ухан “, акцентират учените.

Учените са наблюдавали посредством спътник заетостта на болничните паркинги към няколко лечебни заведения в града, като са съпостави фотосите от есента на 2019 година със същия интервал за 2018 година

Изследването е водено от доктор Джон Браунстейн, професор в "Харвард ", и в него са се присъединили учени от Бостънския университет и Бостънската детска болница. Техниката за сравняване на сателитни фотоси се употребява от Централно разузнавателно управление на САЩ и учените ползват същата тактичност, като този път гледат какво се случва към огромните лечебни заведения в Ухан, съобщи Би Ти Ви.

На фотосите се вижда паркинг на една съща болница в града, сниман един път през октомври 2018 година, още веднъж през септември и октомври 2019 година и трети път - през февруари 2020 година От разбора излиза, че още през септември и октомври паркингът на болничното заведение е бил претъпкан с коли, като броят е очевидно по-голям от този през 2018 година, както и този през февруари 2020 година, когато епидемията в Китай към този момент утихваше. Тези наблюдения се повтарят и за няколко други лечебни заведения в Ухан.

За да засекат данните, учените от "Харвард " ревизират и търсенията онлайн в локалния еквивалент на "Гугъл " - "Баиду ".

В региона на Ухан търсенията за "кашлица " и "диария " - и двете признаци на COVID-19 - са скочили доста още през есента на 2019 година Друга графика демонстрира документираните от лечебни заведения случаи на "грипно заболяване " и появяването на ковид във времето. Според данните малко преди да се появят първите доказани случаи на COVID-19 в Ухан е имало скок на грипни болести.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР