Новият коронавирус е стигнал от прилепи до хората най-вероятно чрез

...
Новият коронавирус е стигнал от прилепи до хората най-вероятно чрез
Коментари Харесай

СЗО съобщи как коронавирусът е стигнал до хората

 Новият ковид е стигнал от прилепи до хората най-вероятно посредством животно-гостоприемник, заяви на конференция в Ухан ръководителят на екипа от специалисти на СЗО, датчанинът Петер Бен Ембарек.

Доколкото в Ухан няма огромна популация от прилепи, вирусът надали е бил пренесен непосредствено от прилеп на човек. Малко евентуална, съгласно Ембарек, е и хипотезата, че вирусът у бил изтърван от научна лаборатория. Лабораторията към Изследователския център в Ухан - в града, откъдето преди повече от година потегли коронавирусът – в това време се трансформира в цел за многочислени съмнения и обвинявания.

Ето, че в този момент екип на Световната здравна организация (СЗО) най-сетне получи достъп до Уханския институт по вирусология, където специалистите изследваха наличните информации. Заедно със свои китайски сътрудници те се пробват да схванат от кое място се е появил вирусът Sars-CoV-2, заразил след това над 100 милиона души по целия свят. Вирусологичната лаборатория в института е подчинена на Китайската академия на науките и се счита за една от водещите в страната.

В тази лаборатория от дълго време изследват коронавирусите у прилепите, а по-старите коронавируси имат генетична аналогия с новия и може би са в дъното на сегашната пандемия. В медиите неведнъж се възпроизвежда съмнението, че новият ковид може би е изтърван таман от тази лаборатория, само че китайската страна изрично отхвърля. Според цитираните съмнения, новият ковид е резултат от лабораторни опити и е бил изтърван след лабораторен случай.

" Биографията " на смъртоносния коронавирус  - политически рисков терен

Международно известната специалистка по прилепите Ши Тзангли от Уханския институт, която на смешка назовават " Жената-прилеп “, към този момент изнесе един отчет пред експертите от СЗО, а контактът посред им беше открит още преди визитата.

Екипът на СЗО неведнъж увери, че ще довърши следствието си без предразсъдъци и няма да изключи нито един от вероятните сюжети. Официалните управляващи в Китай се съгласиха на тази инспекция едвам след многомесечни пазарлъци.

Представителите на СЗО дойдоха в Ухан в средата на предишния месец и към този момент посетиха лечебни заведения, проучвателен центрове и оня печално известен пазар за диви животни. Тъкмо с него евентуално се свързват някои от първите болести, само че не всички, твърди китайската страна, която неведнъж омаловажаваше съмненията към пазара. "

Биографията “ на смъртоносния вирус се счита за политически доста внимателен, даже рисков терен. Китай се притеснява, че в последна сметка в очите на интернационалната общественост може да се окаже провинен за експлоадирането на пандемията. Нека да напомни, че след заразяване с ковид към този момент починаха над 2,2 милиона души.

Китай се пробва да отклони съмненията

Китайската пропагандна машина към този момент от месеци популяризира подозрението, че вирусът може би въобще не е тръгнал от страната. Цитират се непотвърдени известия, че още преди този момент хора в разнообразни други страни (Индия, Съединени американски щати, Италия) са били инфектирани с новия ковид. Разпространява се още и догатката, че вирусът може би е бил импортиран в Китай в колета с надълбоко замразени артикули. Китай даже показва доказателства със следи от вируса в такива колета, само че учените към момента спорят дали такива микрочастици в действителност са в положение да провокират болест.

Както е известно, първите болести с новия ковид бяха регистрирани в Ухан при започване на декември 2019 година. Всеобщо е мнението, че първата реакция на китайските здравни управляващи е била незадоволителна, прекомерно внимателна и прекомерно закъсняла. Впоследствие Китай наложи строги ограничения, вкара ограничавания на напредването, забрани да се излиза от у дома, всеобщи проби и следене на инфекционните вериги. Днес управляващите в страната настояват, че са сложили вируса под надзор и оповестяват единствено за единични и локално лимитирани огнища на болест в страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР