Новият китайски посланик във Великобритания няма да бъде допуснат в

...
Новият китайски посланик във Великобритания няма да бъде допуснат в
Коментари Харесай

Великобритания отказва достъп до парламента на новия китайски посланик

Новият китайски дипломат във Англия няма да бъде позволен в Народното събрание, макар отправената му покана от парламентарната група за Китай на банкет през днешния ден в Камарата на общините. Причината – наложените от управляващите в Пекин наказания на английски депутати, осведоми БНР.

Посланик Чжън Цзегуан трябваше да отиде на банкет в Народното събрание, само че след митинги от депутати пред ръководителя на Камарата на общините сър Линдси Дойл и благородници пред ръководителя на Камарата на лордовете лорд Макфол, двамата постановиха възбрана върху визитата му.

От китайското посолство обявиха, че това е „ тъпо и малодушно решение “, което ще навреди на двустранните ползи. Забраната идва на фона на увеличаващо се напрежение сред двете държавни управления.

През март Китай наложи възбрана за пътешестване и заледяване на активите на петима депутати от Камарата на общините и на двама благородници от Камарата на лордовете с обвинявания, че популяризират неистини за страната. Това бе в отговор на английското решение да наложи първите си наказания на китайски публични лица за нарушение на човешките права в провинция Синдзян.

Въпреки това парламентарната група за Китай бе решила да предложения дипломат Чжън Цзегуан. Миналата седмица глобените от Китай депутати и благородници писаха надлежно до ръководителите на техните камари, с цел да изразят угриженост във връзка на поканата на посланика с аргумента, че неговото наличие би означавало предоставяне на утвърждение на дейностите на управляващите в Пекин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР